Indkøb af dyr udgør altid en risiko for samtidig indkøb af smitte. Det er og bliver den største risikofaktor for smitteindførsel, idet dyrenes mikroorganismer er tilpasset til den pågældende dyreart, og tæt dyrekontakt hele tiden foregår i besætningen.

Smitte kan tilføres besætningen via besøgende, hvor man især bør være opmærksom på, at fodtøj, hænder og personer, der har med kvæg at gøre, udgør en risiko. Her udgør chaufføren fra destruktionsanstalten en speciel risikofaktor og bør ikke komme nær stalddøren, når han henter døde dyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det samme gør sig gældende for aftager af tyrekalve, når det gælder udefrakommende smitte. I forhold til spredning inden for besætningen er hygiejne og rengøring det vigtigste.

Grundig rengøring går forud

Det er uhyre vigtigt at pointere, at al desinfektion starter med en grundig rengøring. Alt synligt skidt skal fjernes som det første, sådan at desinfektionsmidlet kan komme i kontakt med fladerne og gøre sin virkning. Der skal bruges masser af vand og sæbe. Det kan være nødvendigt at lægge nogle ting i blød eller at udlægge et sæbelag, for at komme indtørrede gødningsrester eller beskidte hjørner til livs. Afmonter løsdele, så de kan renses ordentligt.

Herefter skal der ske en udtørring. De fleste mikroorganismer tåler ikke udtørring i længere tid. Undtaget herfra er sporer fra svampe og visse bakterier samt coccidieoocyster, som er indkapslede stadier, der er meget hårdføre. 

Til rengøringen bruges en sæbeopløsning. Sæbe indeholder overfladeaktive stoffer, der binder sig til skidt og "pakker det ind", så det kan skylles ud med vaskevandet. Der findes forskellige typer af sæber: kvaternære ammonium-forbindelser, silikater, tensider og kompleksbindere. De bør alle indeholde et korrosionsbeskyttende middel.

Læs alle Inger Boysens anbefalinger i næste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. marts. Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses allerede nu på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.