Om to uger falder hammeren over de lande, som ikke kan vise en klar intention om inden for allernærmeste fremtid at være i mål med EU’s nye krav om, at drægtige søer ikke længere må stå bundne i drægtighedsperioden.

Det gjorde den ansvarlige EU-kommissær Tonio Borg klart ved et ministerrådsmøde i Bruxelles, hvor han understregede, at han i midten af februar vil sende en række lande en tur for EU-Domstolen i Luxembourg for brud på EU-reglerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Seks procent i problemer

Fra dansk side har man meldt ud til Kommissionen, at der er omkring seks procent af svineproducenterne, der ikke har fået faciliteterne i orden, på trods af at erhvervet har haft tolv år til at omstille sig til de nye dyrevelfærdskrav.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) kalder den danske indsats "pinlig" og annoncerer, at synderne vil kunne se frem til træk i landbrugsstøtten og bøder.

25 procent er fikseret

Fødevarestyrelsen vil nu iværksætte en ekstraordinær kontrolkampagne over for producenterne. Ifølge Kommissionen befinder hver fjerde af unionens cirka 13 millioner søer sig stadig i drægtighedsstalde, som efter nytår ikke længere er lovlige.

Ud over Danmark er 17 andre EU-lande heller ikke i hus med omstillingen.

Portugal og Cypern i bund

Blandt dem, der halter allerbagerst, er Cypern og Portugal, hvor kun lidt over halvdelen af svinebrugene lever op til de nye standarder. I Frankrig og Tyskland er det omtrent hver fjerde producent, der stadig ikke er på plads.