Stort set alle søer i Danmark ligger i bokse i 28 dage, mens de farer og giver die. Det sker for at reducere risikoen for, at de lægger sig på deres nyfødte unger. Det skriver ku.dk.

Nu vil forskerne imidlertid afkorte søernes ophold i boksen til blot tre-fem dage, hvorefter de bliver sluppet løs:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Undersøgelser viser, at det er de første tre-fem dage efter faringen, at der er en væsentlig risiko for, at ungerne kommer i klemme under soen og dør. Hvis søerne er løse i denne periode, betyder det faktisk en forøget pattegrisedødelighed på en-to grise per kuld, siger lektor Christian Fink Hansen, der er studieleder for uddannelsen Animal Science på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet og fortsætter:

- Det er derfor vigtigt for ungernes overlevelse, at soen ligger i boks i de allerførste kritiske dage efter faringen. Men derefter er ungernes sanseapparat og energiressource blevet så meget bedre, at de langt bedre kan passe på sig selv.

Soen giver mere mælk

Projektet vil udvikle et stidesign, hvor soen kun bliver holdt i boks i døgnene omkring faringen af hensyn til de nyfødte pattegrises overlevelse og derefter opstaldes i løsdrift.

Det giver samtidig landmanden økonomiske fordele:

- Når soen ikke opstaldes i boks, men i stedet frit kan bevæge sig fremmer det mælkeproduktionen så grisene vokser hurtigere til gavn for landmanden, fortsætter Christian Fink Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derved giver det kommende stisystem både velfærdsmæssige forbedringer for pattegrise og søer og produktionsmæssige fordele for landmanden.

Projektet løber over tre år og bliver gennemført i samarbejde med Videncenter for Svineproduktion. Projektet er finansieret af de danske svineproducenter gennem Svineafgiftsfonden og af Institut for Produktionsdyr og Heste på Københavns Universitet.