EU’s fødevarekommissær talte dunder til de europæiske ministre i går og indskærpede, at der ikke vil blive vist nåde over for svineproducenter, der ikke lever op til det forbud mod bundne søer, der træder i kraft i 2013.

- Min besked til medlemsstaterne er simpel. Der vil ikke være nogen udsættelsen af fristen, og jeg vil ikke tøve med at indlede overtrædelsessager tidligt i 2013, sagde kommissær John Dalli ved et ministerrådsmøde i Luxembourg og understregede:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alt svinekød, der er produceret i stalde, der ikke lever op til reglerne, vil være ulovligt kød i Europa.

Problemer med burhøns

- Vi vil ikke løbe risikoen for at ende i en situation ligesom den, vi har haft for liggehøne-direktivet, som har skabt en masse kontroverser og usikkerhed gennem de seneste måneder, sagde Dalli med henvisning til de nye regler om berigede bure, der trådte i kraft ved årsskiftet. 

De har ledt til ægmangel og en fordobling af prisen på æg i flere EU-lande, fordi producenterne ikke blev klar til tiden. 12 lande står nu til en tur for EU-Domstolen.

Den samme behandling vil komme til at gælde for svineproducenterne, hvor kun et par enkelte lande allerede lever op til de nye regler, fordi de allerede har krav om, at drægtige søer skal være løsgående.

Mindst ti lande forventes ikke at kunne nå at få deres stalde i orden, heriblandt store svineproduktionslande som Frankrig og Spanien. Men Kommissionen kæmper stadig for overhovedet at få et overblik over situationen, fordi flere lande ikke har opgjort problemets omfang endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gjerskov har tillid til danske producenter

Herhjemme foregår der lige nu et kapløb om at blive færdige til tiden. Men fødevareministeren er fortrøstningsfuld.

- Producenterne i Danmark fortæller mig, at 75 procent af dem har rettet ind efter reglerne, og at vi vil være i fuld overensstemmelse med dem pr. 1. januar 2013, sagde Mette Gjerskov (S) efter mødet.

De svineproducenter, der har moderniseret deres stalde i tide, står til at blive belønnet for deres rettidige omhu. Brancheorganisationen BPEX i Storbritannien kalkulerer med et faldende udbud på fem til ti procent til næste år med en prisstigning på svinekød til følge på mindst 10 procent, hvis ikke mere.