Så en velegnet efterafgrøde i forbindelse med en radrensning og spar en sprøjtning. Sådan lyder et af de gode råd op til den kommende majssæson fra Martin Mikkelsen, der er landskonsulent inden for planteproduktion hos Videncentret for Landbrug.

Martin Mikkelsen anbefaler, at man til efterafgrøder vælger marker uden græsukrudt som eksempelvis kvik, hanespore og grøn skærmaks.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den anden eller tredje ukrudtssprøjtning kan ifølge landskonsulenten erstattes med en radrensning, hvor efterafgrøden samtidig sås. Mikkelsens råd er altid at iblande 25-30 gram MaisTer ved første eller anden sprøjtning mod ukrudt, inden efterafgrøden sås.

- Brug fire kg hundegræs eller seks kg almindelig rajgræs pr. hektar ved såning af efterafgrøden midt i juni.  Eller brug seks kg strandsvingel ved såning af efterafgrøden i begyndelsen af juni. Og undgå at så græs 15-20 centimeter på hver side af majsrækken, lyder rådet fra Martin Mikkelsen.

Nøgletallet fem

- Og glem så ikke, at radrensning er en kongedisciplin, så husk grundreglerne - nemlig maksimalt fem centimeter fra rækken, maksimalt fem centimeters dybde, fem centimeter overlap mellem skærene og fem centimeter jord ind i rækken, således alt ukrudt i rækken er dækket med jord. Endelig bør der være mindst fem timers tørvejr, siger Martin Mikkelsen, der forklarer, at det er vigtigt, at frøene falder ned på jorden før efterharven, så frøene harves med ned.

- Forsøgene tyder på, at majs er følsomt overfor græs sået i eller tæt på majsrækken. Undgå derfor så vidt muligt at så græs 15-20 centimeter på hver side af rækken, siger Martin Mikkelsen, som fortæller, at Videncentret for Landbrug arbejder sammen med Thyregod om at udvikle et nyt og forbedret såudstyr til montering på radrenseren, så man opnår en præcis placering af græsfrøene og en mere sikker markspiring.