De danske landmænd står til at miste mindst 1,6 milliarder kroner, hvis det foreslåede budget for EU bliver vedtaget. Tabet kan blive en milliard kroner større, hvis Danmark vælger at omlægge dele af landbrugsstøtten til såkaldte landdistriktmidler. Det skriver Jyllands-Posten onsdag.

- Hvis budgetforslaget vedtages, vil det være et ganske alvorligt slag mod økonomien i dansk landbrug. En del landmænd er stærkt forgældede og har svag indtjening. Hvis de mister så stor en del af støtten så hurtigt, vil det formentligt få læsset til at vælte for en del, vurderer Henrik Zobbe, direktør ved Fødevareøkonomisk Institut over for Jyllands-Posten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

15 procent til landdistrikter

Herman Van Rompuy, der er EU-præsident, er manden, der har fremlagt budgetforslaget, som - hvis det bliver vedtaget - vil skære en fjerdedel af landbrugsstøtten til den enkelte landmand. Hvis Danmark efterfølgende beslutter sig for, at op til 15 procent af landbrugsstøtten kan blive til landdistriktstøtte, vil landmændene miste 40 procent.

Uanstændigt hårdt ramt

Martin Merrild, der er formand for Landbrug & Fødevarer, synes, at forslaget rammer især mælkebedrifter "uanstændigt hårdt".

- Negative politiske signaler kan få bankerne til at opsige driftskreditter, og så falder det hele fra hinanden, siger Martin Merrild.

Den danske regering støtter budgetforslaget.