Europæisk landbrug skal nå et fælles niveau for miljørigtig drift, men de "grønneste" landbrug skal ikke straffes for at være foran på miljøområdet, slog landbrugskommissær Dacian Ciolos fast på et pressemøde i Lunderskov søndag.

De europæiske landbrugsministre er i Danmark og skal de kommende dage debattere, hvordan landbruget kan gøres grønnere. Den såkaldte "grønning" af den kommende CAP-reform er endnu ikke diskuteret til ende, men Dacian Ciolos åbnede i dag for debat om reformudspillet - først med landmænd fra Kolding Herreds Landbrugsforening på et møde hos kvægproducent Simon Simonsen og derefter med den europæiske landbrugspresse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere lande - herunder Tyskland og Frankrig - er bekymrede for niveauet af grønning, der kræves. Både de tyske og franske landmænd frygter, at deres konkurrenceevne svækkes, hvis landbruget skal gøres mere miljøvenligt. De håber på en stor grad af fleksibilitet, så landene selv kan vurdere, i hvor høj grad landbruget skal tage hensyn til miljøet.

- Vi skal finde en middelvej mellem en fælles landbrugspolitik med lighed for alle og en vis grad af fleksibilitet. Vi må have for øje, at nogle lande allerede har gjort en stor indsats for miljøet, og det er vigtigt, at vi ikke kommer til at straffe de grønneste landbrug for at være langt fremme på miljøområdet, lød  det fra Dacian Ciolos.

Økologer opfylder automatisk kravene

Udspillet til reformen har lagt op til, at de europæiske landmænd kan vælge i mellem flere forskellige veje til mere miljøvenligt drift,

Et krav om mindst tre forskellige afgrøder er i spil, ligesom et større økologisk fokus samt at fastholde arealer med vedvarende græs.

Alle landmænd vil ikke være nødt til opfylde alle krav. Økologer opfylder dermed automatisk kravene for grønningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Målet er, at vi skal opnå en større biodiversitet. Vi skal have udvirklet nogle indikatorer, derkan måle og evaluere effekten på biodiversiteten, forklarer landbrugskommissæren og fortsætter:

- Mange landmænd vil ikke sætte prispå reformen, men den er nødvendig. Vi kan ikke bare gøre ingenting for miljøet. Vi skal også kunne beholde vores konkurrenceevne på langt sigt, og vi må tænke på næste generation af landmænd. Vi kan risikere at skulle betale en meget højere pris senere, hvois vi ikke gør noget for miljøet nu.