Håkon A. Ellevold driver kartoffelproduktion på Oppstad i Syd-Odal cirka 120 kilometer nordøst for Oslo. Området er et af landets allervigtigste distrikter med kartofler. Her dyrker Håkon A. Ellevold årligt omkring 20 hektar med kartofler - jævnt fordelt mellem fabriksproduktion og til konsum.

Fabrikskartoflerne er af typen Saturna og leveres til chipsproducenten Maarud. Sorterne Asterix og Beate dyrker han til konsum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På toppen af kartoflerne kommer omkring 100 hektar med byg og 30 hektar med havre. Selv betragter Håkon A. Ellevold korn- og kartoffelproduktionen som to ligeværdige områder i driften.

Af totalt 150 hektar med planteproduktion er 30 hektar egen jord, mens Håkon A. Ellevold lejer resten. Det meste af jorden tilhører Odals Værk, hvor Håkon A. Ellevold tidligere har været bestyrer.

To magre år

Produktionen af kartofler går gradvist ned i området - specielt efter to nærmest håbløse sæsoner, 2010 og 2011, hvor de massive vandmasser gjorde det svært at tage kartoflerne op.

I fjor druknede både korn og kartofler for mange landmænd i Sydnorge. Situationen var så slem, at enkelte producenter helt opgav kartoffelavl, mens andre reducerede arealet kraftigt.

- Vejret kan vi ikke gøre noget ved. Vi må glæde os over, at der ikke er så mange andre mørke skyer i øjeblikket. Priserne har været ganske gode de seneste år. Hvis vi klarer at opretholde toldmuren og får videreført en langsigtet langsigtet landbrugspolitik, som gør det trygt at investere, så bør vi klare os godt, vurderer Håkon A. Ellevold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er i hvert fald optimist og håber, at vi snart får en god gammeldags sommer, som kan give os lidt kulør i ansigterne. Samtidig må vi lære af de erfaringer, vi har høstet, siger han.

Vælger tørkestærk jord

Efter den første regnfulde høst i 2010 besluttede Håkon A. Ellevold sig for at ændre strategi. Han gik lidt ned i arealet med kartofler og prioriterede dyrkningen af kartoflerne på lettere jorder med bedre dræningseffekt. Det kom ham til gode, da de samme miserable høstforhold dukkede op på ny i fjor.

Desuden har han i løbet af de seneste tre år drænet 10 hektar af jorden. Dræningen er udført med en kædehjulsgraver og har kostet omkring 3.500 norske kroner pr. hektar.

- Det er dyrt, men nødvendigt, hvis du skal være fremtidssikret, påpeger han.

At strategien har virket, hersker der ingen tvivl om. Kartoffelproducenten slap "billigt" i katestrofeåret 2011 på grund af de forskellige tiltag samt en kærkommen periode med tørvejr i slutningen af september. Alt sædekornet blev godkendt. Fabrikskartoflen Saturna stod på de letteste jorder og klarede sig også godt. Spisekartoflerne var derimod en større udfordring, men Håkon A. Ellevold har stadig en god del Beate på lager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Startede lige efter påske

I år kom foråret rekordtidligt på Østlandet, og marts måned bød på flere varmerekorder. For første gang nogensinde blev der målt temperaturer på over 20 grader i marts. Og det bliver spændende at se, om resten af foråret bliver lige så godt.

- Starten på april har været mere normal. Indtil nu har vi haft vekslende vejr med frostgrader om natten og blot nogle få varmegrader midt på dagen. Med andre ord har april været helt i tråd med gennemsnittet, fortæller en optimistisk Håkon A. Ellevold

Han startede i år de første forberedelser omkring 1. april. Maskinerne er blevet gjort klar, og Håkon A. Ellevold har startet arbejdet med at sortere kartofler. Normalt køber han 12-15 procent af læggekartoflerne hvert år, mens al såsæden til korn købes udefra.

- Normalt sår vi det første korn den første uge i maj og lægger de første kartofler ugen efter. Men der er jo ikke så meget, som er normalt, når vi er afhængige af vejret, erkender han.

Får travlt i september

I et normalt år starter han med høsten først i september, og kartoflerne bør ideelt set også være oppe af jorden inden udgangen af måneden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi nærmer os slutningen af september, er der fare for frost, og det tåler kartoflerne ikke så godt. Jordtemperaturen må helst ikke komme under otte grader, hvis fabrikskartoflerne skal holde kvaliteten, forklarer han.

De seneste to år har afregningen på byg-sædekorn været stabil på omkring 2,80 kroner pr. kg inklusive tillæg, mens prisen for normal byg har ligget på 2,40 kroner pr. kg. Industrikartoflerne giver 1,80 kroner pr. kg, mens madkartofler leveret i høsten afregnes med omkring 3,20 kroner pr. kg.

Siden en forholdsvis stor del af spisekartoflerne har en størrelse og kvalitet som ikke passer til konsummarkedet, bliver prisen på spise- og industrikartofler i praksis ikke så forskellige som det umiddelbart ser ud til.

Kostbare maskiner

Håkon A. Ellevold har lavet en detaljeret liste på maskiner og redskaber på gården. I listen har han både indkøbspris og estimeret værdi på maskinerne i dag. Selv om mange af maskinerne er af ældre dato, og til trods for at Håkon A. Ellevold har samarbejde med en række naboer om nogle opgaver, er han lidt skræmt over, hvor store værdier, han har maskiner for.

Det kræver en sund økonomi for at forrente maskinerne, sukker han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sæsonerne lejer Håkon A. Ellevold ekstra arbejdskraft. Normalt hyrer han én eller to personer, som også hjælper til hos naboerne. Desuden lejer han hjælp fra det lokale vikarbureau, når han tager kartofler op. Konen har heltidsjob uden for bedriften, så hun deltager ikke i det daglige arbejde på gården.

- Det betyder, at det er forholdsvis stille på gården. Landmandslivet er lidt ensomt. Derfor er det sjovt, når vi (landmænd red.) kan lave noget sammen.

- Landbrugsrådgivning er også noget, som er vigtigt, og jeg abonnerer på en række landbrugsmagasiner for at holde mig opdateret, siger Håkon A. Ellevold.

Nøgletal for bedriften

Såmængder:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Byg, 180-200 kg/ha

Havre, 180-210 kg/ha

Kartofler, 230/250 kg/ha

Gødningstildeling:

Korn, 420 kg/ha med NPK 22-2-12 og 40 kg/ha Opti-Start i grundgødning plus 15-20 kg/ha kalksalpeter i overgødskning

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kartofler, Industrikartofler (Saturna) 800 kg/ha med NPK 12-4-18 og 20-30 kg/ha Borkalksaltpeter. Spisekartofler, 900 kg/ha med NPK 12-4-18.

Behandlingsplan for kartofler:

En ukrudtssprøjtning og seks-ni sprøjtninger mod skimmelsvamp. Vækstafslutning på alt.

Gården Vetterud

Håkon A. Ellevolds oldefar købte Vetterud i 1912. Håkon A.Ellevold kender ikke så meget til historien før 1912, men han fortæller, at gården frem til 1950 fungerede som sygehjem for personer med psykiske lidelser. For det meste var der 15-20 sengepladser på gården.

Senere kom der traditionelt landbrug med husdyr ? blandt andet kødkvægsproduktion, men i 1982 blev det sidste stykke kvæg sendt til slagteriet, og Håkon A. Ellevolds far lagde om til kartoffel- og kornproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2001 overtog Håkon A Ellevold driften. Han har lejet meget jord og øget produktionen. Han har desuden moderniseret driftsbygningerne så kraftigt, at de i dag står som et næsten nyt byggeri.

Gårdfakta

Gårdnavn:      Vetterud

Sted:                Oppstad i Syd-Odal i Hedmark

Gårdejer:        Håkon A. Ellevold

Ægtefælle:     Erry Noppi Ellevold

Børn:               Ola, 17 og Petter, 14

Bygninger:

Hovedbygning                            1981

Medarbejderbolig                      1900

Driftsbygning, moderniseret i 2006 og rummer lager til 500 ton kartofler. Bygningen rummer også maskinopbevaring og værksted.

Markplan

Kartofler                                     20 ha

Byg                                               100 ha

Havre                                           30 ha

Dyrket areal i alt:                     150 hektar (lejer 120 ha og ejer 30 ha)

Skov                                             40 ha

Jordtypen varierer fra stiv ler til let sandholdig jord

Maskinpark

MF 6475                                                                   2004

MF 165 med frontlæsser                                      1972

MF 6255 med frontlæsser                                   2000

MF 6480 med frontlæsser                                   2008

Fendt E 5250 med 5,4 m. skærebord

Seks stk. diverse vogne og anhængere

Kverneland vendeplov ES 80                              2004

Överum VF CX 5875 H vendeplov                     2007

HeVa Doublet Euro-Dan 6,0 m. harve              2005

Viberg Bastant 4,2 m. harve                               1986

Kongskilde stubharve VF 4317                          1990

Halvpart Kverneland rotorharve PHB 400      1999

Saga Dan 1619 stensamler                                 1987

Kverneland stenrive 3,0 m.                                  1985

Kverneland stensvans 1,8 m                               2004

Kverneland stensvans 1,5 m                               2001

Grimme fire rækket kamformer                         2009

Grimme SE75-30 optager                                    2005

Halvpart i sorterer med silo                                1999

Halvpart i bejdseanlæg                                        2003

Underhaug kartoffellægger fire rækket            1988

TCM FD 25 gaffeltruck                                         1986

BT DT 25 gaffeltruck                                            2004

Halvpart otte ton Cat gravemaskine                1989

Fakta om kartoffelproduktion i Norge

Antal hektar med kartofler i Norge:                     12.888 ha

Antal producenter med produktionstilskud:   2.497

Gennemsnitligt areal med kartofler pr. producent: 5,15 hektar

Gennemsnitligt udbytte 2011:                            23.030 kg/ha.

Gennemsnitligt udbytte 2010:                            25.170 kg/ha.

Gennemsnitligt udbytte 2009                             24.190 kg/ha.

Gennemsnitligt udbytte 2008                             27.820 kg/ha.

Antal hektar med kartofler i Hedmark-området:                           4.847 ha

Antal producenter med produktionstilskud:                                414

Gennemsnitligt areal med kartofler pr. producent:                    11,7 ha

Gennemsnitligt udbytte 2011:                                                         24.750 kg/ha.*

*De seneste to år har været udsædvanligt vanskelig for kartoffelproducenter i Østlandet.

Kilde: Statens Landbruksforvaltning og Statistik