Tidligere har vi kendt koncepterne syv- og 30 kgs-produktion, men nu skal producenterne til at gøre sig klar på at implementere en ny måde at lave grise på, en måde der efter konsulent Josva Møller Jensens overbevisning kommer til at være den fremherskende i fremtidens svineproduktion.

Det "nye" koncept kaldes 17 kgs-produktion og er som sådan ikke noget nyt, men noget enkelte producenter allerede er i gang med, og som har været under opsejling hos nogle enkelte landmænd de seneste seks år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ting tager tid, og forandring er ikke noget, der kommer fra den ene dag til den anden, men nu kan flere få et indblik i, hvordan en produktion kan optimeres, og hvordan fremtiden kan se ud. 

Mange fordele - ingen ulemper

Det er svært at få Josva Møller Jensen til at fortælle om ulemperne ved konceptet, til gengæld kan han fortælle meget om de mange fordele, der efter hans mening er ved at producere 17 kgs-grise.

 - Selvfølgelig er der ulemper ved konceptet, og udfordringer som vi endnu ikke har fundet en løsning på, men vi har skullet lede længe efter dem. Og de kan vel nærmest ikke kaldes ulemper, men snarere små ting, der ikke lige er helt tænkt til ende endnu, siger Josva Møller Jensen med et smil på læben.

- Til en begyndelse skulle vi finde en måde, hvorved pattegrisene nemmere kunne komme til at die ved soen, da de først fravænnes ved fem-ugers-alderen, og derfor i den sidste tid blev for store til at kunne ligge ordentligt. Efter fravænning går grisene yderligere tre til fire uger i farestalden, inden de flyttes. Den ekstra tid i farestalden krævede, at vi ændrede på farebøjlerne, således at bøjlerne kunne hæves en smule, og grisene derved stadig kunne die trods deres størrelse, forklarer Josva Møller Jensen.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer torsdag den 3. maj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.