På årets Landsskue i Herning vandt Preben Hald sølvmedalje for hans nyeste opfindelse. En farehytte med lys og varme, som forhåbentligt kan være medvirkende til at flere grise overlever på friland. To af de nye farehytter - i lidt forskellig udformning - er netop nu i afprøvning hos frilandsproducent Torben Langer fra Holstebro.

Et sikkert skjul

Den største årsag til den højere dødelighed hos frilandsgrise er ihjellægning, mens grisene er helt små. Særligt i lidt køligt vejr har smågrisene tendens til at klumpe sig mere sammen, og ligge tæt op ad soen. Det er netop det, der fik Preben Hald til at udvikle en ny hytte til frilandsproduktion.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Projektet med at udvikle en hytte, der kunne sænke dødeligheden hos smågrisene, er delvist finansieret af Udvikingscenter for husdyr på friland, og så meldte Torben sig til at tage et par af hytterne i afprøvning, forklarer Preben Hald og uddyber:

- Vi har to hytter ude i afprøvning i øjeblikket, en med fire fag på 7,5 kvm og en på tre fag på 5,6 kvm. Desuden har vi et nyt spændende afprøvningsforsøg på vej, hvor vi sender endnu en hytte i afprøvning her hos Torben Langer.

- Vi startede med det nuværende projekt i april måned, hvor vi fik den første hytte hjem, og allerede i maj fik vi nummer to. Begge hytter er udstyret med en separat smågrisehule, hvori der er en varmelampe, som også giver lidt lys, forklarer Torben Langer.

- Lyset og især varmen trækker grisene ind i hulen, og det nedsætter derved risikoen for at soen ligger sig på grisene. Varmelampen kører på gas, som står på toppen af hytten, siger Preben Hald.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 5. oktober.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.