I den nye udgave af Hyologisk, der udkommer på fredag, kan man læse om eventuel brug af blodplasma som alternativ til antibiotika.

Tildeling af antibiotika til de nyfravænnede grise – enten via foder eller vand – er udbredt i den industrialiserede svineproduktion for at undgå fravænningsdiarré og andre sundhedsmæssige problemer efter fravænning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er imidlertid en mere og mere kontroversiel praksis, da man er bange for, at der sker udvikling af resistente bakterier, som potentielt kan have negativ indflydelse på effekten af den antibiotiske behandling af sygdom hos både dyr og mennesker. Der sker derfor en gradvis opstramning i brugen af antibiotika i husdyrproduktionen.

Danmark er et af de lande, der er gået forrest i denne sag. Men flere lande følger tilsyneladende efter. Selv i USA, hvor der har været en udbredt brug af antibiotiske vækstfremmere, er der stigende interesse for at begrænse brugen af antibiotika i husdyrproduktionen.

Det gælder derfor om at finde alternativer til antibiotika. Tilsætning af eksempelvis spraytørret plasmaprotein til fravænningsfoderet vil have nogle af de samme gavnlige effekter på grisene som antibiotika. Ligesom kobber også vil have en gavnlig effekt. En høj hygiejne i staldene med strikt kørsel efter alt-ind-alt-ud-princippet vil formentlig også kunne medvirke til, at det ikke er nødvendigt at medicinere grisene.

Læs mere i den nye udgave af Hyologisk, der udkommer på fredag 2. september 2011. Der kan bestilles abonnement på telefonnummer 76207970 eller www.hyologisk.dk.