Irske Keenan har netop præsenteret iKeenan-fuldfoderblanderen, som er den første intelligente fuldfodervogn, der minimerer risikoen for udsving i foderrationer.

- Netop foderrationen er uhyre vigtigt. Jo grovere, man kan lave foderet, uden at køerne sorterer i det, jo sundere ko og vom opnår man og dermed en bedre evne til at omsætte foderet mest optimalt til mælk. Denne foderblanding kalder Keenan for Mech-fiber, siger Thorkild Chr. Moos, market manager fra Keenan Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Thorkild Chr. Moos kan fortælle, at en foderblanding med en høj andel af grovfoder kan modarbejde vomfunktionen, da der kan dannes et tæt fiberlag som sløver drøvtygningen. Passagen af foderpartikler gennem vommen er langsommere, og køerne har problemer med at fordøje fodret, og næringsstofferne forsætter gennem vommen uden at blive udnyttet.

Det modsatte af dette er en vom med for mange små partikler. Her bliver fordøjelsen af fibre for dårlig, og små partikler kan gå tabt uden at blive fuldt fordøjet.

- At ramme lige midt imellem disse to punkter er det mest optimale - jo mere robust, man kan lave fodret, jo bedre er det.

- Det er vigtigt, at foderet ikke slides i blandervognen, men blandes. I alt for mange tilfælde er blandeprocessen overladt til tilfældigheder.

- Med dette i baghovedet har Keenan præsenteret iKeenan, som er en helt ny generation af fuldfoderblandere, forklarer Thorkild Chr. Moos.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fuldfodervognen tænker for dig

Ved hjælp af Cloud-technology er iKeenan i trådløs forbindelse med landmandens computer.

- Cloud-technology betyder, at alle programmer og data ligger på en fjern-server "ude i skyen" et sted. Det vil sige, at det hverken optager plads på landmandens computer eller hos producenten. Det har også den fordel, at hvis der skulle ske et nedbrud på landmandens computer, er alle data ikke tabt.

- Fra landmandens eller foderkonsulentens computer sættes foderblandingen op, og ved hjælp af den trådløse forbindelse fortæller computeren fuldfodervognen, hvilke forskellige foderblandinger der skal blandes. Fuldfodervognen fortæller derefter landmanden, hvilken rækkefølge foderet skal blandes, og hvor meget iKeenan skal blande, mens der fyldes foder i vognen, forklarer Thorkild Chr. Moos.

iKeenan holder løbende øje med, hvor meget foder der fyldes i vognen under blandeprocessen, og en kontrolindikator fortæller landmanden, der læsser maskinen, hvornår den præcise fodermængde er opnået. Denne del af systemet kalder Keenan for AutoStop.

Når blandingen er færdig, slår fuldfoderblanderen også selv PTO-en fra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmanden får også mulighed for at lave en effektivitetskontrol direkte fra stalden, da vi snart lancerer en App til landmandens smartphone eller tablet, fortæller Thorkild Chr. Moos.

- Det giver et godt overblik for landmanden, og han kan til enhver tid holde øje med foderet og ændre på det, hvis der er behov for det.

Skånsom blandeproces

Den horisontale blander med seks vinklede hasper med takkede blade blander foderet i iKeenan ud fra det princip, at foderet løftes op langs siderne og kastes ned i bunden, hvor knive sørge for at skære fodret op.

- På den måde får vi lavet et så luftigt og skånsomt foder som muligt, forklarer Thorkild Chr. Moos, der også påpeger, at vognen på den måde er god til foderblanding af selv små læs foder.