Det er ikke kun hunde, der er bange for nytårsaftens fyrværkeri. Også i kvægstaldene på gårdene er der frygt, når det brager løs.

Man bør derfor helt lade være med at bruge fyrværkeri i nærheden af gårde med køer, lyder opfordringen fra landskonsulent Peter Stamp Enemark, der er ekspert i dyrevelfærd i Videncentret for Landbrug, Kvæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Køer er forholdsvis letpåvirkelige og følsomme dyr, især overfor lyde, som de ikke kan lokalisere. Og køer er samtidig flokdyr, så hvis én ko bliver grebet af panik, så spreder det sig nemt til hele flokken, der måske begynder at løbe rundt i stalden. Det giver stor risiko for, at køerne kommer til skade, og det samme gælder for de medarbejdere, der skal prøve at berolige dyrene, fortæller Peter Stamp Enemark.

Og selv når roen sænker sig, betyder det ikke nødvendigvis harmoni i besætningen.

- Der er eksempler på, at dyrene er mere urolige og frygtsomme længe efter nytårsaften. Det tyder på, at oplevelsen sætter sig dybt. Og for landmændene er det selvfølgelig både farligere og mindre tilfredsstillende at arbejde med en urolig besætning, siger Peter Stamp Enemark.