Euroen består. EU's fremtid er usikker.

Sådan vurdererer EU-eksperter efter, at EU's 27 stats- og regeringschefer natten igennem forhandlede uden at nå til enighed om en ny aftale, der kan sikre økonomisk stabilitet i det kriseramte EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I stedet vil de 17 eurolande og seks andre EU-lande gå sammen om en ny traktat. Her forpligter de sig til et finanspolitisk samarbejde, som blandt andet går ud på at stille strengere krav til de nationale budgetter. Det skriver politiken.dk.

- Den fælles mønt er på vej i graven, og den vil man redde - koste hvad det vil, siger professor Marlene Wind, der leder Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet, til politiken.dk.

Storbritanniens siger nej til at være med i klubben, meddeler premierminister David Cameron, mens Danmark vil nærstudere aftalen, før der træffes en beslutning, lyder det fra Thorning.

- Nu er det alt eller intet

I Marlene Winds øjne eksisterer der nu et EU i to hastigheder, og som tiden går, kan der blive tale om en decideret sprænging af samarbejdet, mener hun.

Professoren peger på, at landene omkring den nye traktat på sigt sandsynligvis vil indgå aftaler på en lang række andre områder såsom det indre marked - uden om de andre lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor anser Marlene Wind det for "naivt" af Cameron, når han siger, at Storbritanniens adgang til det indre marked fortsat er sikret, selv om hans land står uden for den nye aftale.

- Nu er det alt eller intet. Man kan ikke lade som om, at man er med. Derfor bliver Danmark udfordret og Thorning får kæmpe ballade, hvis hun siger, at vi skal med i den nye traktat uden en folkeafstemning«, siger Marlene Wind til politiken.dk.