Maskinbladet Agritechnica.

Teejet er blevet tildelt en sølvmedalje på Agritechnica for en ny flowmåler, der registrerer, hvor meget væske der strømmer gennem hver enkelt dyse på hele sprøjtebommen. Hvis en dyse er tilstoppet eller yder mindre end de øvrige dyser, får chaufføren en alarm på displayet i førerkabinen, så han kan se nøjagtig, hvilken dyse der skal renses eller udskiftes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor stor afvigelse den enkelte dyse må have, kan landmanden selv fastsætte ved at indtaste det i computeren. Herefter vil computeren give en alarm, hvis den enkelte dyse har for stor afvigelse i forhold til de øvrige dyser på sprøjtebommen.

Kan monteres på alle sprøjter

Flowmåleren, som er et knap fire centimeter langt plasticrør, monteres ved dryp-stop ventilen ved hver enkelt dyse på sprøjtebommen. For at undgå at der skal føres ledninger ud til hver enkelt dyse, samles alle ledningerne i en Tip Sensor Interface, som er måler flowet i hver enkelt dyes og sender data til computeren i førerkabinen. Derved kan chaufføren se eventuelle afvigelser på displayet. På den måde får chaufføren en præcis angivelse af, hvilke dyser der skal skiftes eller renses. Med den elektroniske overvågning af dyserne slipper chaufføren ligeledes for at skulle ud af traktoren for at tjekke, om dyserne lige bag sprøjten yder, som de skal.

Foreløbig er der tale om en prototype, men TeeJet forventer, at flowmålerne vil være klar til salg i fjerde kvartal 2012. Prisen for flowmålerne er derfor endnu ikke fastlagt. Flowmålerne fra TeeJet er ikke udviklet til et enkelt sprøjtefabrikat, men kan monteres på alle sprøjter.