Abonnementsartikel

Ny sprøjtebom skulle give 50 procent besparelse i kemi " men der er op til 60 procent besparelse at hente

De første meldinger fra HTF – Den Intelligente Sprøjtebom ser meget positive ud.

Forskere fra Syddansk Universitet har i samarbejde med blandet andet Claas og Amazone udviklet ”Den Intelligent Sprøjtebom”, eller bedre kendt som HTF.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sprøjtebommen kan reducere landbrugets forbrug af pesticider med 60 procent. Dette skyldes at sprøjtebommen indeholder 80 minikameraer, som ved hjælp af et computerprogram kan genkende ukrudt og aktivere de enkelte dyser når sprøjtebommen passere ukrudtet.

På en forsøgsmark i Flakkebjerg ved Slagelse har den intelligente sprøjte kørt i foråret og i sommeren.

Projektchef Niels Jul Jacobsen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet fortæller, at det er en stor tilfredsstillelse, at der efter fire års arbejde nu videnskabeligt er bevist, at den intelligente sprøjtebom kan reducere forbruget af sprøjtemidler markant. Nu er teknologien her endelig til effektivt at reducere forbruget af pesticider til gavn for landbruget og ikke mindst grundvandet.

Niels Jul Jacobsen forventer allerede at kunne se dele af den intelligente sprøjtebom på markedet om to år. Efter den store succes i projektet er metoderne klar til at blive overdraget til en af de producenter af landbrugsmaskiner, som har været med i projektet, udtaler Niels Jul Jacobsen til TV2 Øst.