- Landbrugssektoren tegner sig for 20 pct. af Danmarks samlede eksport. Endnu væsentligere er det, at landbruget står for 60 pct. af vores samlede nettovalutaindtjening.

Det sagde Benny Kirkebække Christensen i sin formandsberetning ved Dansk Landbrugs Frøselskab, DLF's generalforsamling i Nyborg i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formanden fandt det imponerende, at kun godt 12.000 heltidsbrug udgør grundlaget for 145.000 jobs i det samlede agroindustrielle kompleks - ikke mindst i lyset af, at det øvrige private erhvervsliv under krisen har tabt 180.000 arbejdspladser.

30 gange så meget som bedstefar

Benny Kirkebække Christensen påpegede, at hvert heltidsbrug tegner sig for en eksportindtægt på cirka otte millioner kroner, hvoraf fem millioner er ren nettoeksport, og samtidig forsyner hjemmemarkedet med fødevarer.

- En heltidsbeskæftiget i landbruget producerer i dag cirka 30 gange så meget som sin bedstefar før krigen. Næppe noget andet erhverv har præsteret tilsvarende, sagde DLFs formand og konkluderede:

- Uden landbruget ville Danmark kollapse økonomisk. Det er forunderligt, at samfundet ikke kan se det kloge i at bakke 100 procent op om erhvervet og i det mindste sørge for konkurrencedygtige spilleregler.

- Skal vi undgå fattigdom og social uro, er der kun én vej: Vi skal genskabe vores konkurrencekraft. Reallønnen skal ned og arbejdstiden øges, den offentlige sektor skal reduceres og effektiviseres. Der skal satses på produktion på kommercielle vilkår. De fleste véd det udmærket, men for få tør sige det.