Temaet for årets svinekongres er "veje til vækst", men Lindhart B. Nielsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, erkendte i sin velkomst til årsmødet, at temaet måske burde hedde "veje til overlevelse", fordi det er den virkelighed rigtig mange svineproducenter lige nu befinder sig i.

- Men samtidig er der også mange, der står klar til at udvikle deres bedrifter endnu mere i de kommende år, for vækst og overlevelse er to sider af samme sag, sagde Lindhart B. Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han anser det derfor for et alvorligt problem, at der for tiden bygges meget få svinestalde, ligesom han mener, at en faldende slagtesvineproduktion også hører til blandt branchens altoverskyggende problemer.

- Men vi fornemmer en spirende optimisme, og forhåbentlig bevæger vi os ud af den økonomiske depression. En krone mere på noteringen i år og én igen næste år. Det er også værd at tage med, selvom det stadig kun er prognoser, sagde Lindhart B. Nielsen.

Han peger dog også på, at der kan forventes voldsomme udsving i foderpriserne. Han nævner, at nogle eksperter vurderer, at priserne stige, mens andre vurderer, at priserne vil falde.

- Så hvad skal en stakkels landmand gøre, for der skal mere end en god portion held til at ramme rigtigt, konstaterer Lindhart B. Nielsen.

- I sidste ende er vi svineproducenter overladt til vores egen mavefornemmelse. Firmaerne handler stort set kun, når de får bestillingen, låser prisen og gennemfakturerer til os. Det vil sige, i princippet er det ligegyldigt, om de køber dyrt eller billigt, bare de har nogle handler, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kritik af forhold til andelsselskaber

Lindhart B. Nielsen tog også fat på en kritik af svineproducenternes forhold til den del af grovvarebranchen, som landmændene selv ejer.

- Hvorfor har vi mellemhandlere og indkøbsforeninger? Hvorfor er det, at vi spekulerer mod vores egne andelsselskaber, og de spekulerer mod os? Det er firmaer, vi selv ejer. Vi burde kunne stole på dem. Husk hvad den oprindelige forretningsidé med vores andelsselskaber var, opfordrede han.

- Hvis svinesektoren var én stor koncern, ville vi næppe have købmænd siddende i alle led af kæden.Er det ikke bedre, at vores professionelle ansatte køber ind, når de tror, det er billigst, og vi bruger energien i stalden. Hvis vi tør vise denne tillid, så kunne vi spare omkostninger, mener han.