Hvis rammevilkårene forbedres for dansk svineproduktion og råvaregrundlaget øges, og miljøreguleringen bliver målrettet, rummer den danske svineproduktion i et bæredygtigt produktionsscenarie potentialet til over 10.000 flere beskæftigede og en øget eksportværdi på 15 milliarder kroner i 2030. Det fremgår af en vækstscenarieanalyse, som Landbrug & Fødevarer netop har udarbejdet.

Analysen viser, at produktionen kan stige med cirka 10 millioner grise samtidig med at miljøbelastningen kan reduceres. I dag produceres to slagtesvin med den samme miljøbelastning, som et slagtesvin gav i 1985. Og den positive udvikling vil fortsætte ifølge Lindhart B. Nielsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Analysen er et wake up call til danske politikere, landmænd og virksomheder. Vil vi vækste og udnytte den stigende globale efterspørgsel på fødevarer og det faktum, at vi i Danmark er et af de lande, der producerer fødevarer med den laveste miljøbelastning og højeste fødevaresikkerhed, spørger Lindhart B. Nielsen.

Mere fleksibel sagsbehandling

Han mener, at alternativet er at lade stå til og lade andre nationer løbe med arbejdspladserne og fundamentet for velfærdssamfundet.

- Skal potentialet udnyttes, kræves det, at der er plads både i forædlingsleddet til at forarbejde de ekstra råvarer, og at der i Danmark gives mulighed for den øgede produktion af grise med en mere målrettet miljøregulering. Vi kan med fordel skrotte gamle produktionsanlæg, som generer naboer og naturen. Men til gengæld skal der findes plads til nye store stalde, hvor der skal accepteres en lokal merbelastning af for eksempel ammoniak til mindre skove med videre. Med andre ord en hurtigere og mere fleksibel sagsbehandling af miljø- og byggetilladelser, siger Lindhart B. Nielsen.

Det vil også kræve langt flere investeringer, og der skal ifølge formanden findes en løsning på landbrugets finansieringsproblemer.

- Desværre er der rigtig mange lovende projekter, der trækkes i langdrag, fordi landmanden skal vente alt for længe på sin miljøgodkendelse og finansiering. Når det er sagt, skal vi i primærproduktionen også blive mere produktive og innovative, så vi bevarer vores konkurrenceevne, selvom vi allerede ligger højt, siger Lindhart B. Nielsen.