Det er ifølge Lindhart B. Nielsen ikke underligt, at de pessimistiske toner har været dominerende de seneste år.

- Tab på jord, manglende likviditet, manglende finansieringsmuligheder, manglende investering, manglende miljøgodkendelser, dyrt foder, huller efter dårlige år, der skal fyldes op og så videre. Det er sammen med regler og rammevilkår med til at skubbe den forkerte vej, sagde Lindhart B. Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det lysner, og vi har berettigede forventning om, at svineproduktionen skal give overskud og kunne forrente investeret kapital og bane vej for nye investeringer, siger Lindhart B. Nielsen.

Han mener ikke, at den forventning er langt fra at gå i opfyldelse.

- Alle driftsgrene kan se frem til overskud i 2012. For slagtesvineproducenter og de integrerede produktioner forventes 600.000-700.000 kroner, mens de rene sohold ligger på knap 300.000 kroner. De svingende foder- og smågrisepriser sætter økonomien og ikke mindst likviditeten under betydeligt pres. Forhåbentlig indhenter vi det tabte i 2013 og især i 2014. 

Lindhart B. Nielsen erkender dog, at det er gennemsnitstal.

- Der er jo stor spredning. I 2011 havde den bedste tredjedel af soholdere et overskud på knap 1 mio. kr., mens gennemsnittet var et rundt nul. De bedste slagtesvineproducenter havde også et driftsresultat på lidt over en million kroner. Blandt de integrerede var tallet 1,6 mio. kr. til ejeraflønning, skat og konsolidering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gennemsnitstallene for konsolidering ligger på omkring nul, mens de bedste konsoliderede sig med mellem en halv og hel million kroner. Det er ikke prangende, for vi bliver mødt af et betydeligt konsolideringskrav nu og de kommende år. Som erhvervsleder har man pligt til at opbygge en egenkapital og akkumulere et overskud fra driften. Nøjagtig som alle andre erhverv, siger Lindhart B. Nielsen.