Abonnementsartikel

Forskning viser, at gastæt korn har en højere fordøjelighed af fosfor og protein end traditionelt opbevaret korn.

Forskere fra Aarhus Universitet har vist, at fosfor og protein i gastæt korn har en højere fordøjelighed hos slagtesvin. Dette forhold gavner både grisen og miljøet. Det skriver Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på agrsci.au.dk.

Traditionelt lagres korn med et vandindhold på omkring 14 procent. Med et vandindhold nede på det niveau er kornet lagerfast under almindelige forhold og undgår at rådne eller mugne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men når det regner dag efter dag i høstperioden, kan det være en særdeles vanskelig opgave for landmanden at høste og opbevare korn med en tilstrækkelig lav vandprocent. Et alternativ kan være at opbevare kornet under gastætte forhold.

Også til gavn for miljøet

Forskere fra Aarhus Universitet har i samarbejde med silofirmaet Assentoft Silo A/S undersøgt, hvordan gastæt opbevaring påvirker fordøjeligheden af kornets forskellige næringsstoffer hos svin.

- Vi havde en forventning om, at gastæt opbevaring af korn har en gunstig indflydelse på kornets næringsværdi som foder, og det viste sig at holde stik, siger forskningsleder Hanne Damgaard Poulsen, Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet.

Når grisene får mere ud af kornets indhold af fosfor og protein, har det også en positiv virkning på miljøet. I stedet for at de overskydende, ikke-fordøjede næringsstoffer ryger ud i gødningen og i sidste ende miljøet, bliver de omsat og udnyttet af grisen.