Risikoen for, at konventionelle svin får salmonella-bakterier i tarmene, er større end for frilands- og økologiske grise.

Det har forskere fra DTU Fødevareinstituttet påvist. Men de mangler stadig at forklare hvorfor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er lidt overaskede over, at forekomsten af salmonella er lavere i frilandsbesætninger og økologiske besætninger end i de konventionelle. Vi havde forventet, at det ville være omvendt, siger Anne Wingstrand, som er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet og en af forskerne bag undersøgelsen, til videnskab.dk.

Fundene er på sin vis paradoksale. Flere forhold taler nemlig for, at forekomsten af salmonella skulle være højere i de alternative besætninger - en betegnelse, der dækker både økologiske svinebesætninger og frilandsbesætninger.

Burde være større salmonella-fare udenfor

Alternative svinebesætninger adskiller sig markant fra konventionelle på det punkt, at svinene har adgang til et udeareal. Almindelige svin er altid indenfor. Og selvom frisk luft og mere plads trækker op i dyrevelfærd, havde forskerne forventet, det ville øge risikoen for, at svinene ville være smittet med salmonella.

For det første kommer svin fra alternative besætninger i kontakt med vilde dyr og fugle, som kan være smittet med salmonella. Kontakten mellem de vilde dyr og svinene kan på den måde være salmonellabakteriens billet ind i en besætning.

For det andet skaber adgangen til udearealerne gode overlevelsesmuligheder for salmonellabakterierne, fordi det er vanskeligere at gøre de udendørs områder ordentligt rene og tørre mellem de forskellige hold svin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne arbejder nu på at klarlægge, præcis hvad man kan lære af de interessante tal.