Landsbyen Ørum mellem Viborg og Randers skal forsynes med varme, der produceres ved hjælp af græsset fra engarealerne i Nørereådalen.

Det er et nyudviklet system til produktion af bioenergi baseret på grøn biomasse, der åbner mulighed for, at græs fra engarealer kan anvendes som lokal forsyningskilde til varmeproduktion. Og dermed skabes et grønt alternativ til naturgas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det nye system er demonstreret i stor skala i Nørreådalen som en del af BioM, der er et tre-årigt EU-projekt, som har til formål at udvikle, optimere, demonstrere og implementere økonomisk og miljømæssigt bæredygtige forretningsmodeller og skabe grundlag for udvikling af en bred og omfattende bioenergiproduktion i regionen.

Budgettet er 5,1 millioner euro, hvoraf halvdelen finansieres af EU, mens resten finansieres af Region Midtjylland , Västra Götalands Län og Länsstyrelsen, samt deltagende partnere.

Økologisk gødning

Forsøget i Nørreådalen handler blandt andet om dyrkning, høst og bjærgning af enggræs, og måling af effekten på natur og miljø. Forsøgene udføres i tæt samarbejde mellem LMO, GTS-instituttet AgroTech, Aarhus Universitet, Foulum og lokale lodsejere. Produktion af biogas og økologisk gødning kombineres i projektet, hvor restproduktet fra biogasproduktionen bruges som gødning.

- Vi ved fra vores tætte samarbejde med de lokale økologiske landmænd, at økologisk gødning efterspørges. I dag må de økologiske landbrug hente gødning fra de konventionelle landbrug for at få dækket det totale gødnignsbehov, og det er ikke hensigtsmæssigt, når målet er at være økologisk hele vejen igennem værdikæden, siger Thomas Vang Jørgensen, økologichef fra LMO.

Han tilføjer, at pleje af engarealerne er en ekstra gevinst, og samtidig fjernes betydelige mængder næringsstoffer fra engene, og udvaskningen til vandmiljøet bliver derfor begrænset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskiner i våde enge

Biogasproduktionen foregår i biogasanlægget ved forskningscenter Foulum, der onsdag den 24. august er mødested for et arrangement med mulighed for at se demonstration af maskiner til høst og bjærgning af biomasse i våde engarealer.

På dagen præsenteres desuden de muligheder, som biomassse til biogas åbner for - blandt andet klimavenlig energi baseret på lokale energikilder.

Der er indlæg ved Kristian Pihl Lorenzen (V), der er medlem af folketingets energipolitiske udvalg og seniorforsker Charlotte Kjærgaard, Aarhus Universitet.

Se det fulde program og tilmelding på LMO's hjemmeside.

Læs mere om BioM-projektet på hjemmesiden www.biom-kask.eu