Fødevareministeren har indgået en aftale med Videncenter for Svineproduktion om at få bragt dødeligheden hos pattegrisene ned.

Aftalen bygger på anbefalingerne i en rapport fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet om muligheder for reduktion af pattegrisedødeligheden i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapporten fra Århus Universitet nævner en række tiltag, der har potentiale til at kunne reducere pattegrisedødeligheden. Tiltagene falder inden for to hovedgrupper: Managementorienterede tiltag og avlsmæssige tiltag.

- Jeg er meget tilfreds med, at det er lykkedes at få erhvervet med i en aftale, som skal rette op på den meget høje dødelighed, som vi har set. Vi har en minimumsmålsætning om, at dødeligheden skal sænkes med 20 procent, og jeg oplever, at erhvervet også har et stort fokus på at få løst problemet og allerede er i fuld gang med arbejdet, siger fødevareminister Henrik Høegh.

Bedre management i stalden blandt andet i form af fødselsovervågning og fødselshjælp skal sammen med et forbedret datagrundlag sikre, at pattegrisedødeligheden reduceres.

Inden den 1. juni i år vil Videncenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer præsentere en handlingsplan for, hvordan initiativerne vil blive iværksat i praksis. For at sikre, at der løbende sker fremskridt, vil der blive nedsat et overvågningsudvalg under ledelse af Fødevarestyrelsen.