For mange grise dør i den danske svineproduktion, mener Per Clausen, som onsdag meldte bestyrelsen for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion til politiet.

- Bestyrelsen er ansvarlig for DanAvl - den avlsmetode, der bliver brugt i Danmark, som fører til, at kuldstørrelserne vokser, mens flere og flere pattegrise går til i ledelse og smerte, siger Per Clausen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bestyrelsens formand Lindhart B. Nielsen har efterfølgende understreget, at Landbrug & Fødevarer i samarbejde med Aarhus Universitet allerede er i gang med at udvikle en ny avlsmetode - den såkaldte LG5, som betyder, at man begyndte at avle på de søer, der havde flest levende grise på dag fem. Han kalder Per Clausen for utålmodig.

- Det kan godt være at vi er utålmodige, men man talte jo allerede om den nye avlemtode i 2004, og der er ingenting sket. Jo stigningen i antallet af dødfødte er stagneret, men det er ikke lykkedes at nedbringe dødeligheden, siger Per Clausen.

Fokus på antal døde frem for levende

Han mener, at princippet i LG5 er bygget på et forkert fokus.

- Projektet handler om hvor mange grise, der er levende efter dag fem. Det burde handle om hvor mange grise, der er døde. For at nedbringe dødeligheden er man nødt til at sænke kuldstørrelserne, og det vil man ikke, fordi de større kuld giver en lille ekstra gevinst, siger Per Clausen og fortsætter:

- Det var tydeligt, som Lindhart B. Nielsen sagde i går aftes til TV Avisen, at målsætningen var så højt et udbytte som muligt. Og derefter sagde han så lav en dødelighed som mulig. I den prioriteringsrækkefølge.