En netop offentliggjort rapport fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Århus Universitet foreslår seks forskellige tiltag til reduktion af pattegrisedødeligheden i Danmark.

- Vi vil nu nærlæse rapporten, for vi vil ligesom forskerne også gerne sænke dødeligheden blandt vores pattegrise. Det har vi blandt adnet gjort ved at indføre et avlsmål i 2004, som skal sikre en lavere dødelighed, siger Nicolaj Nørgaard, direktør for Videncenter for Svineproduktion, Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I rapporten sås der tvivl om avlsmålet LG5 (højeste antal levende grise på dag fem), som blev indført i 2004, og som først nu er ved at vise resultater i form af flere levende grise i staldene. Den tvivl, der rejses, finder Nicolaj Nørgaard imidlertid højst overraskende, da dette avlsmål netop blev indført på grund af anbefalinger fra samme fakultet.

Institut for genetik er uenig

Århus Universitets institut for genetik og bioteknologi er imidlertid heller ikke enig i rapportens konklusion, hvor der står: "Inddragelse af antal levende grise ved dag fem som avlsmål i stedet for kuldstørrelse synes ikke at være et avlsmål, der kan nedbringe andelen af døde grise, men målet har ført til en stagnering af den totale dødelighed af pattegrise."

- Avlsarbejdet er en naturlig udvælgelsesmetode, som først har en effekt ude på staldgange fire til seks år efter, man har udvalgt de første dyr. Men der er et genetisk potentiale i pipelinen for at få en øget antal levedygtige, hvorfor dødeligheden også vil falde, Peer Berg, seniorforsker, institut for genetik og bioteknologi.

Beregninger fra Videncenter for Svineproduktion viser, at der er potentiale for med LG5 at reducere dødeligheden med 25 procent.

Bekymret for sammenhæng med løsgående søer

Rapporten sendes nu i høring og Fødevareøkonomisk Institut skal regne på konsekvenserne af forslagene, så resultaterne af anbefalingerne kan inddrages i arbejdet med at reducere dødeligheden blandt pattegrisene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan være bekymret for, at vi skal have løsgående søer samtidig med, at vi skal reducere pattegrisedødeligheden, for vi ved fra vores alternative produktioner, at de har store udfordringer. Det skyldes, at dødeligheden er større her end i den konventionelle produktion. Derfor vil jeg gerne opfordre politikerne til at tage alle input med i dialogen omkring løsningen af problemet, siger Nicolaj Nørgaard.

Videncenter for Svineproduktion har en lang række forskningsprojekter vedrørende indretning af farestier for at reducere pattegrisedødeligheden.