Onsdag politianmeldte Enhedslisten hele bestyrelsen for Svineproduktion i Landbrug & Fødevarer.

- De har fremavlet dyr på en måde der gør, at de lider og at de dør – og det er i strid med dyrevelfærdsloven, siger fødevareordfører hos Enhedslisten Per Clausen til DR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danske søer har rekord i antallet af pattegrise, der enten er dødfødte eller dør af sult eller kulde som helt små. 23,9 procent af alle fødte pattegrise dør inden 3-ugers alderen. Det svarer til at danske landmænd hver eneste dag året rundt bærer over 25.000 døde pattegrise ud af staldene.

- Enhedslisten er utålmodige

Lindhart B. Nielsen undrer sig over anmeldelsen, som han mener er et udtryk for utålmodighed. Siden 2001 har Videncenter for Svineproduktion i Landbrug & Fødevarer arbejdet sammen med Århus Universitet om at finde et avlsmål, som kan bidrage til en reduktion af dødeligheden blandt de danske pattegrise.

Det samarbejde har ifølge Landbrug & Fødevarer resulteret i et fald på omkring 20 procent i dødeligheden blandt avls- og opformeringsbesætningerne, ligesom der i produktionsbesætningerne i 2010 for første gang er set et lille fald i dødeligheden.

- Udviklingen går i den retning, som vi har sat os mål for i vores velfærdspolitik. Nemlig at dødeligheden skal ned med 20 procent i produktionsbesætningerne. Men det er levende dyr, som vi arbejder med, og biologien tager sin tid. Vi er på rette vej, og vi arbejder hårdt på at reducere dødeligheden. Derfor undrer det mig meget, at Enhedslisten ikke har mere tålmodighed, siger Lindhart B. Nielsen til Altinget.dk.