Almas har solgt siloer fra amerikanske Global i 10 år og har opbygget en betydelig erfaring inden for kornhåndtering. Firmaet har de seneste år været alene om forhandlingen i både Danmark, Norge og Sverige.

Almas har i øvrigt et bredt program til kornhåndtering og -lagring, og forhandler eksempelvis også planlagre, mobiltørrerier, sneglevogne med videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Standard-siloprogrammet omfatter tre grundstørrelser fra en 36 fods-model, der rummer op til 5.000 hkg, en 42 fods, og en 48 fods, der rummer op til 10.000-11.000 ton. Men Almas leverer siloer med en diameter helt op til 105 fod, som rummer 75.000 hkg. Indholdet i siloerne afhænger i øvrigt af, hvor mange ringe, der bygges på i højden.

Almas har en stor serviceafdeling og dækker hele landet med egne montører i både Jylland og på Falster.

- Vi er landsdækkende på service, og de fleste anlæg sælges da også med serviceaftaler. Dertil kommer, at vi også udfører service på en del anlæg af andre fabrikater, fortæller Børge Vestergaard, direktør og indehaver af Almas.

Selvbærende med stor styrke

Når det gælder siloprogrammet, fremhæver Almas blandt andet siloerne for stor styrke i kraft af et stort indhold af stål

- Vores store siloer er fremstillet af seks ton stål mere end normalt for tilsvarende siloer. Det betyder, at vores siloer er selvbærende, uden ekstra stivere, og det er unikt, siger Ivan Dalsgaard, der er specialist i siloprogrammet hos Almas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han forklarer, at tørresiloerne, som eksempelvis er opstillet på godset Bjørnholm på Djursland, er forsynet med et omrørersystem, hvor tre snegle rører afgrøden igennem i løbet af kun 24 timer.

Det har haft særlig stor betydning i år, hvor høsten har drillet på grund af vejret, for når der røres i kornet, forbedres luftgennemstrømningen.

- Erfaringen fra denne sæson viser, at man nemt kan styre korn med 30-35 procent vand, uden at der dannes bro i kornet. Jeg vil nærmest sige, at alt kan køres igennem, siger Ivan Dalsgaard.

Det effektive omrørersystem er ifølge Ivan Dalsgaard også attraktivt for en del svineproducenter, som ønsker at blande flere kornsorter.

- Allerede ved en enkelt gennemblanding er kornet rimeligt blandet, men vi anbefaler dog mere end en gennemblanding, siger Ivan Dalsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omrørersneglene sikrer desuden en udjævning af kornet, hvis det er kommet til at ligge skævt i siloen.

Og i forbindelse med udtagning sikrer en fejesnegl i bunden, at der kun er cirka en centimeter korn tilbage, som skal fejes manuelt, når siloen er tømt.

- Vores omrørersystem kan i øvrigt leveres til alle silomærker, nævner Ivan Dalsgaard.

Avanceret styring

Almas-siloerne er i øvrigt forsynet med avanceret, dansk styring, som giver mulighed for fuld kontrol over tørreprocessor med videre.

- Og vi har en ny styring, som sikrer en skånsom nedtørring, fortæller Børge Vestergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er FL-teknik, der leverer styringen, og det er et firma, som ifølge Børge Vestergaard også har stor erfaring med styring til male- blandeanlæg, hvilket er med til at sikre, at der kan leveres et større system, hvor alle dele af systemet kan tale sammen lige fra kornlageret til blandeanlægget.

Hurtig opstilling

Selve siloen opstilles af seks mand på fem arbejdsdage. Dertil kommer transportdelen.

Almas-siloerne leveres med forskelligt transportudstyr lige fra et mindre, som passer til et blandeanlæg til et stort med en kapacitet på 100 tons i timen.

Børge Vestergaard fortæller, at Almas sælger ganske mange anlæg trods krisen, hvilket, han mener, hænger sammen med, at der er tale om en type investering, som hurtigt betaler sig tilbage.

- Vi har for eksempel set en stor planteavler og en stor svineproducent, som i fællesskab har investeret i et anlæg og på den måde sparer mange penge, fordi de undgår store udgifter til grovvarehandlen.