Sydvestjysk Landboforenings afholdte d.9. marts generalforsamling, hvor et af de helt store samtaleemner var Grøn Vækst, og de politiske vilkår for at drive landbrug i Danmark. Et af indlæggene omhandlede et nystartet biogasanlæg, Sydvestjysk Biogas A/S, der har et projekt klar, der kan producere el til 145.000 husstande og varme til 40.000 husstande.

Arbejde til flere

Ved anvendelse af biogas vil det være muligt at udbygge den eksisterende husdyrproduktion, da man ved biogasanlæg kan fjerne næringsstoffer fra produktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I landbruget og fødevareerhvervet har vi lokalt potentialet til at skabe mange flere arbejdspladser end den store andel, vi står for allerede i dag. Vi tegner os i dag for 13,5 procent af beskæftigelsen i Varde Kommune og 7,5 procent i Esbjerg Kommune. Regeringens energiudspil viser vejen, og vi håber meget, at det kan blive stemt igennem i Folketinget, så vi hurtigst muligt kan komme i gang, sagde formanden for Sydvestjysk Landboforening, Claus Christensen, i sin beretning.

Thyge Nielsen, formand for Sydvestjysk Biogas, deltog i generalforsamlingen, og han gav udtryk for bekymring for, om landbruget nu har venner nok.

- Man skal kunne tælle 90 folketingsmedlemmer, hvis regeringens energiplan skal kunne trækkes igennem i Folketinget. Vi er nødt til at skaffe os flere venner, konstaterede han.

Bitterhed over nye regler

I det husdyrtætte sydvestjyske område er bitterheden over husdyrlovens nye ammoniakkrav udbredt. Claus Christensen har kæmpet for at undgå stramningerne blandt andet gennem foretræde for statsminister Lars Løkke, møde med fødevareminister Henrik Høegh og andre politikere.

- Når vi ved, at baggrundsbelastningen er på 15 kg kvælstof årligt, og at det niveau efter alt at dømme falder til 10 kg om få år, så kan det ikke være rigtigt, at de cirka 600 berørte landbrug langs sårbar natur skal låses fast – bare de har brug for at øge belastningen med 100-200 gram. Så kraftigt kan man ikke regulere, når folk står med bedrifter, hvor der er investeret 40 millioner kroner eller måske mere, konkluderede han i beretningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Væksten i Danmark er katastrofal i forhold til vores nabolande, så det er på høje tid, at politikerne begynder at interessere sig for, hvordan vi får skabt vækst, så vi kan opretholde vores velfærdsamfund, advarede landboformanden.

Han slog dog også en forsigtig optimistisk tone an, da han til sidst slog fast, at som landmand gælder det om at holde ud.

- Priserne på landbrugsvarer MÅ rette sig, efterhånden som vi bliver flere mennesker på kloden, og efterspørgslen på fødevarer stiger, siger han.