- Jeg håber, at bestyrelsen og direktionen i VSP snart kan begynde at tænke kommercielt, for der ligger så mange muligheder ude i verden for at tjene penge til danske svineproducenter på vores produkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan lød salutten til Videncentret for Svineproduktion, da formanden for DanAvl Opformering, Henrik Brix, i torsdags fremlagde bestyrelsens beretning på Hotel Marselis i Århus.

Han sagde endvidere, at VSP ikke kan sidde på Axelborg og egenmægtigt diktere betingelserne for DAOs eksportkunder ned til mindst detalje.

Henrik Brix lagde også vægt på at få etableret et fælles salgsselskab, hvor alt salg af genetik fra DanAvl skal foregå.

- Hvis vi bare alle sammen kunne enes om alene at benytte ét selskab til at sælge vores dyr uden for landets grænser, ville vi opnå prisen. Det er og bliver den eneste rigtige løsning, også - og måske især - for dansk svineproduktion som helhed, fastslog han.

Eksporten stiger fortsat

Henrik Brix fortalte, at det er eksporten af LY-sopolte, som holder gang i salget i DanAvl, og han mente, at den netop afsluttede undersøgelse af grises velfærd under konstant transport kontra de tåbelige aflæsninger til såkaldte ”hvilestalde” kan styrke eksporten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han udtrykte bekymring for, at de sopolte, der forlader opformeringsbesætningen i Danmark, på meget kort tid genererer en høj pris.

- Det er et faktum, at når sopolten når frem til sit bestemmelsessted i udlandet, så koster den minimum det samme, som hos svineproducenten i Danmark, forklarede Henrik Brix, der også gjorde opmærksom på, at DAO-bestyrelsen holdt øje med de opformeringsbesætninger, som startes i udlandet.

- De sælger nu 30.000 LY-polte og vil være direkte konkurrenter til opformering i Danmark, fastslog Henrik Brix.

Mere markedsføring

Den 1. januar 2011 blev et helt nyt DanAvl-marketingsekretariat oprettet på Axelborg med en marketingchef.

- Markedsføringen af DanAvl-genetik har fået en ny og central placering. Med dannelse af det nye DanAvl Marketing Udvalget, i daglig tale kaldet DMU, til afløsning af det tidligere Pris- og marketingsudvalg, PMU, er vi langt om længe nået dertil, at alle parter i DanAvl, inklusive VSP, sidder ved samme bord med det formål sammen og på helt lige fod at markedsføre ét fælles DanAvl ud til hele verden, fortalte Henrik Brix.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I beretningen strejfede han også den uenighed, der har været mellem Danbred International og VSP.

- Slagsmålet mellem DBI og VSP har forhåbentlig fundet sin løsning, så vores firma kan få den nødvendige arbejdsro. Der er betalt store beløb både til advokater og til berettiget og uberettiget bod samt udligning - alene for at komme ud af uoverensstemmelserne med VSP, sagde han og redegjorde derpå for arbejdet omkring DBI:

- Der arbejdes hårdt på DBI´s fremtid, men processen har været parkeret under de før omtalte sager. Hvis DBI skal omdannes til et A/S, er processen ikke nem.

Forbedre salmonellabekæmpelsen

Henrik Brix oplyste, at bodssystemet i salmonellabekæmpelsen har været så effektiv, at provenuet i VSP's kasse er faldet drastisk over de tre år. Og i den forbindelse efterlyste hvilke initiativer, VSP har tænkt sig at bruge denne pengekasse til.

- Aftalen er jo, at pengene skal bruges til at udvikle metoder til at forbedre salmonella-bekæmpelsen i besætningerne, men indtil nu har VSP ikke fremlagt nye projekter, sagde Henrik Brix.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han rundede også de elektroniske øremærker og sagde, at projektet er inde i slutfasen omkring såvel afprøvning af udstyret som selve øremærkets kvalitet.

- VSP siger, at myndighederne nu har givet grønt lys for et praktisk brugbart nummersystem. Men der er desværre endnu ikke kommet gang i udviklingen af den software, som skal til for at data fra den elektroniske mærkning kan udnyttes i praksis, forklarede Henrik Brix og tilføjede, at den udvikling koster mange penge.

- Disse omkostninger har VSP helt afvist at betale med det kendte argument om, at kun avl og opformering har brug for elektronisk mærkning – så det må vi selv betale for.

- Det er vi helt uenige i, da vi er overbeviste om, at elektronisk mærkning fremover vil finde anvendelse på mange forskellige områder i svineproduktionen. Derfor burde VSP påtage sig opgaven – og i øvrigt vil en bred anvendelse jo gøre metoden langt billigere pr. bruger, sagde han og tilføjede, at bestyrelsen i DAO selv vil tage hånd om sagen.

- Vi har hyret en ekstern IT-fagmand så vi kan komme videre med udviklingen, fastslog Henrik Brix.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prisen for rød sundhedskontrol

DAO's formand slog også fast, at foreningen ikke vil acceptere, at prisen for rød SPF-sundhedskontrol skal være "hellig" - en sag, som ikke må diskuteres eller forandres.

- Den pris, vi betaler, skal være ”den rigtige”, og dermed mener jeg konkurrencedygtig. Endnu har ingen undersøgt hvad prisen bør være, sagde han med henvisning til et møde i januar, hvor VSP´s formand, Lindhart B. Nielsen deltog i et bestyrelsesmøde i DAO.

- I det møde fik vi åbnet for nye muligheder til forhandling, og vi er nu - sammen med VSPs Veterinærafdeling – gået i gang med at diskutere, hvorledes arbejdet med sundhedskontrollen eventuelt kan rationaliseres.

- Det er logik for os i bestyrelsen, at efterhånden som de røde besætninger bliver færre og større, så vil vi med den nuværende udvikling i strukturen i A + O have Rød Kontrol-dyrlæger, der kører mere i bil end på deres egentlige arbejde, fastslog Henrik Brix.

Læs mere om DAO