De 300 Yorkshire søer på Vester Kjærgård avl- og opformeringsbesætning ved Thyregod er ikke de eneste, der nyder godt af ejer Lisbeth Biltoft Hansens fokus på velfærd. Også de tre ansatte nyder godt af, at der på stedet lægges stor vægt på både det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø, og det har blandt andet resulteret i, at stedet i 2015 vandt Landbrugets arbejdsmiljøpris.

- Hvis mine medarbejdere trives og har det godt, så smitter det automatisk af på mine dyr, mener Lisbeth Biltoft Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rundt om bordet til formiddagskaffen sidder Jakob Holm, barselsvikar for Trine Thorn Petersen, Stine Mortensen og driftsleder Dennis Klarholt.

Der er en god stemning, alle virker veltilpasse, og flere jokes flyver frem og tilbage over bordet. Midt i kaffen dukker Jens Christian Nielsen fra Seges VSP op. Han er avlstekniker, og han kommer hver anden uge for at scanne kødprocent og eksteriørbedømme de kommende avlsdyr. Også han falder naturligt ind i snakken.

- Vi er gode til at grine sammen og prøver også at lave noget sammen, der ikke er arbejdsrelateret, for at have et godt sammenhold, fortæller Lisbeth Biltoft Hansen.

Det har resulteret i, at alle tager fri en halv time tidligere om onsdagen, hvor der i stedet for staldarbejde er sat en løbetur på programmet.

- Vi er alle på forskellige niveauer, når det kommer til løb, og det gælder ikke om at komme først, men om at få alle med, have det sjovt og bare være sammen på en anden måde, understreger Lisbeth Biltoft Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De forskellige tiltag, der er gjort på stedet, for at alle har det godt, var blandt andet det, der gjorde, at Vester Kjærgård vandt Landbrugets arbejdsmiljøpris.

- Det kom meget bag på mig, da jeg en dag i juni blev kontaktet af Seges, der ringede for at fortælle, at vi var blevet nomineret. Alle kan nominere en besætning til prisen, men jeg anede ingenting. I august kom der så en dommerkomité bestående af fire dommere ud og gik ejendommen grundigt igennem, de var mere grundige end arbejdstilsynet til at kontrollere alle forhold på stedet. Om aftenen efter at dommerne havde været her, blev jeg ringet op og fik at vide, at vi havde vundet, men at jeg ikke måtte fortælle om det, før det skulle offentliggøres til Delegeret møde i Herning til november. Det var altså lang tid at gå med det, griner Lisbeth Biltoft Hansen.

Eksporterer til Spanien

De 300 søer på Vester Kjærgård er fordelt på 160 søer til avl, og de resterende til opformering.

- Vi er forpligtigede til at lave 352 renracede kuld, plus - minus fem procent. Det er de såkaldte kode 100-dyr, som skal igennem afprøvning, inden de sælges. Hvis vi laver flere, end dem vi er forpligtigede til, kan de sælges som kode 200-dyr, og de skal ikke igennem afprøvning, forklarer Dennis Klarholt og fortsætter:

- Vores krydsningsdyr bliver afsat til fem faste aftagere herhjemme, og vores renracede polte har vi én fast aftager til herhjemme, mens resten bliver solgt til Spanien. Der har vi solgt ned til de seneste fem år, og der kommer et læs afsted hver 10. uge, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs hele artiklen her.