Landbrug & Fødevarer er væsentligt mere begejstret for de nye vandplaner end for dem, der der var i høring i foråret. Det skriver Altinget.dk.

- Vi glæder os over, at der er sket nogle justeringer. I planerne fra januar manglede der helt sammenhæng mellem mål og midler, siger organisationens formand, Michael Brockenhuus-Schack, til Altinget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vandplanerne har i de seneste uger været til debat i Venstres folketingsgruppe, hvilket har ført til flere ændringer.

Da planerne var i forhøring, mente borgmestre fra Limfjordsområdet, at planerne ville gøre det umuligt at drive landbrug. Nu understreges det flere steder i høringsbrevet, at indsatsen skal være omkostningseffektiv for erhvervslivet, og at det skal sikres, at der fortsat er beskæftigelse og udviklingsmuligheder for landbruget i hele landet.

Økonomiske konsekvenser

På en række konkrete punkter er planerne også ændret. Blandt andet indeholder de ikke længere krav om reduceret mark-vanding, ligesom lodsejere nu er garanteret kompensation, hvis de lider tab som følge af reduceret vandløbsvedligeholdelse.

Det glæder Landbrug & Fødevarer, som også er positive over for, at planerne nu har større fokus på målrettede tiltag - blandt andet skal det undersøges, hvordan stenrev og minivådområder kan bidrage til reduktionen af kvælstof.

- Vi kan se, at der er øget fokus på målrettede virkemidler og øget fokus på både faglige udredninger og økonomiske analyser. Vi glæder vi os over, at det har bevæget sig i den rigtige retning," siger Michael Brockenhuus-Schack til Altinget og understreger, at vandplanerne stadig kan få store økonomiske konsekvenser for den enkelte landmand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I vandplanerne understreges det, at der skal reduceres 9.000 tons kvælstof, mens det skal undersøges, om der skal reduceres yderligere 10.000 tons. Den undersøgelse ser Michael Brockenhuus-Schack frem til.

DN: Vi når ikke i mål

I Danmarks Naturfredningsforening er man derimod overbevist om, at undersøgelsen vil ende med, at der kun skal reduceres 9.000 tons kvælstof inden 2015.

Det er langt mindre end den oprindelige aftale i Grøn Vækst, og langt mindre end Miljøministeriet har beregnet er nødvendigt for at leve op til vandrammedirektivet.

Det er skuffende og uambitiøst, mener foreningen, som nu skriver til EU-Kommissionen for at rejse kritik af planerne.