Dyrkning af red wheat er meget udbredt i Canada. Men i de seneste par år har engelske farmere også vist interesse for at dyrke afgrøden. Det skyldes især, at det er muligt at opnå et højt indhold af protein i kernerne med et lavt input af kvælstof.

Et par års dyrkning på gode engelske lerjorder har således vist, at der ved tilførsel af cirka 120 kg kvælstof pr. hektar har kunnet opnås et proteinindhold på 14,5 til 17 procent. Og da red wheat samtidig kan sælges til en pris, der er mere end dobbelt så høj som almindelig foderhvede, kan farmerne godt affinde sig med kun at høste 40 til 60 hkg pr. hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Umiddelbart lyder det også rigtig interessant for danske landmænd. Men trods muligheden for at avle hvede med et højt indhold af protein ved tilførsel af blot 120 kg kvælstof pr. hektar, mener Morten Haastrup, fra Videncentret for Landbrug, at der er behov for en forædlingsmæssig indsats, før red wheat for alvor bliver interessant at dyrke for danske landmænd.

Det skyldes ikke mindst, at red wheat er meget modtagelig over for flere af de mest betydningsfulde svampesygdomme i hvede - og at den har et langt og blødt strå, der kræver vækstregulering, og det er oftest ikke tilladt ifølge kontrakten, hvis man skal levere hvede til brød i Danmark.

Kvalitet frem for kvantitet

En af de engelske farmere, der har givet red wheat en plads i sædskiftet, er William Antrobus fra Coventry. Selvom han normalt avler 85 til 95 hkg pr. hektar i vinterhvede, har han for første gang valgt at dyrke red wheat på 40 ud af sine i alt 350 hektar.

Hveden dyrkes på kontrakt, hvor det er fastsat, at prisen skal være 135 pund højere pr. ton end prisen for almindelig foderhvede. Kontrakten er dog ikke helt så attraktiv som sidste år, hvor flere farmere blev budt en pris, der lå 170 kroner over foderhvede eller en fast pris på 300 pund pr. ton.

- Jeg regner med, at red wheat giver et udbytte, der er cirka det halve af, hvad jeg kan avle i foderhvede. Til gengæld får jeg en pris, der er mere end dobbelt så høj, siger William Antrobus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han regner med et udbytte i red wheat på 4,5 ton pr. hektar, men har hørt om en enkelt farmer, der sidste år avlede syv ton pr. hektar.

Læs hele artiklen i juliudgaven af Agrologisk, hvor William Antrobus og en engelsk planteavlskonsulent peger på nogle af de forhold man skal være opmærksom på, hvis man kaster sig ud i at dyrke red wheat.