Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har meddelt, at hun i løbet af få uger vil lancere en tilskudsordning til landmænd, der frivilligt vil oprette flora- og faunastriber i deres marker. Det skriver Altinget.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det nytter ikke noget, hvis man ikke samtidig sikrer, at de eksisterende hegn og skel ikke bliver ødelagt, lyder meldingen fra Danmarks Naturfredningsforening.

I Landbrug & Fødevarer understreger Karen Post, der er erhvervspolitisk konsulent, at læplantningsordningen betyder, at mange hegn bliver genplantet og ofte i en ny og mere naturvenlig udgave. Derfor er det ikke nok kun at se på antallet af hegn, der forsvinder - man må også se på kvaliteten af de nye hegn.

Landbrug & Fødevarer bakker op om forslaget, men Karen Post er bekymret for, om den etårige ordning bliver for bureaukratisk. - Vi vil gerne have ordningen, men den må ikke blive for bureaukratisk, for det, ved vi, forhindrer landmændene i at oprette natur. Så det håber jeg, at man tager hensyn til, når man laver forordningen, siger hun til Altinget.dk.

I Danmarks Naturfredningsforening ønsker Thyge Nygaard, at striberne bliver obligatoriske.

- Hvis det er frivilligt, har man ikke sikkerhed for effekten, og det bliver dyrere end nødvendigt, fordi landmændene skal lokkes med overkompensation, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareministerens forslag er i øjeblikket til godkendelse i Kommissionen.