Lyt til artiklen:

Styr på vækstregulering

00:00
Hastighed: ???x
02:09

Vækstregulering kan laves på flere forskellige måder og med forskellige aktivstoffer. Kombinationer og gradueret tildeling er ofte vejen frem i en succesfuld vækstreguleringsstrategi.

Forskellige aktivstoffer påvirker plantens vækst på forskellige måder, og derfor vil tidspunkt og formål for vækstreguleringen have betydning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produkterne påvirker forskellige hormoner og processer i planten, men resultatet er nogenlunde det samme: at påvirke en bestemt serie af plantehormoner, så planten i sin strækningsvækst bliver hæmmet, og at man ender med et tykkere og stærkere strå.

Men her ender sammenligningen. Først for fremmest er der forskel på, hvordan de forskellige aktivstoffer påvirker processen i planten.

Mens aktiverstofferne trinexapac, chlormequat, mepiquat-chlorid og prohexadion-calcium, virker ved at påvirke plantehormonerne gribbereliner, bliver stoffet ethephon omdannet til ethylen, der hæmmer transporten af auxin i planten. Det kræver minimum 12 grader for at opnå god effekt, mens de andre aktivstoffer kan udbringes ved otte grader, og derfor kan bruges tidligere.

For at få optimal effekt skal det være i perioder med god vækst, og så tidligt som muligt, og uden der er tale om lave temperatur, nattefrost, tørkeperioder, nærringstofmangel eller havrerødsot.

I en god strategi for vækstregulering er graduering også værd at arbejde med. Med CropManager kan ud fra biomassekort flytter kemien hen, hvor behovet er størst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og inden da kan en gradueret tildeling af gødning måske være det, der skal til for ikke at skulle vækstregulere så meget som ellers.

CropManager arbejder med en model for ukrudt i vintersæd i foråret og en standardmodel til svampe og vækstregulering.

Ved at bruge standardmodellen øger man tildelingen, hvor der er tæt vækst og dermed behov for vækstregulering.

Her vil der blive omfordelt i spændet fra plus eller minus fem til 25 procent af den gennemsnitlige dosis, og er variationen i marken lav, vil den kun omfordele indenfor plus eller minus fem procent.

Der er mange bolde at holde i luften for at sikre optimal vækstregulering, men det leder til fornuftige merudbytter i sidste ende.