Lyt til artiklen:

Fuld af forventning

00:00
Hastighed: ???x
02:00

Abonnementsartikel

Det nye vækstår byder på skrappere regler og udgået kemi, men også nye muligheder og innovation.

Hvert eneste år ser vi ind i stramninger på flere fronter. Oplevelsen er, at erhvervet altid er i strid modvind, og folk der ikke er involveret i landbruget har masser af meninger om, hvordan det skal forvaltes.

Det fører til stramninger af kvælstofudnyttelse i husdyrgødning, kemi, der bliver udfaset, gode marker, der skal tages ud af drift, og konstant jammer fra såkaldte dyreaktivister, der mener, at grise og køer bliver mishandlet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Alt dette er med til at øge blodtrykket og skabe irritation. Men hvis man et øjeblik glemmer det og ser på, hvor langt erhvervet kan rykke sig, når innovation og nye tanker kommer i spil, falder blodtrykket og ryggen bliver rank.

Et eksempel er vækststandsning i kartofler. I 11. time blev der i 2020 givet tilladelse til en light-udgave af kemisk nedvisning, men samtidig blev maskiner til mekanisk og termisk vækststandsning afprøvet. Det er ifølge Benny Jensen fra BJ-Agro, tilgangen og viljen til at finde nye veje for planteavlen, der kendertegner det moderne landbrug.

Innovationen finder også sted i kemiverdenen, hvor BASF kommer med et nyt fungicid, der i blandinger med andre kendte produkter, til dels kan give effekten af Bell og Viverda, der udgår. Her ender et kemiforbud med at skabe nye og billigere muligheder for behandling.

Jeg fornemmer også, at der er større og større interesse for at involvere sig i landbruget og gøre en forskel for den fremtidige fødevareproduktion. Tænketanken Frej åbner op for debatter, hvor alle er inviteret til at komme med bud på løsninger af udfordringer, erhvervet står over for nu, eller det der står for døren i de kommende år.

På bedrifterne kommer der også nye kræfter til. På Redet i Hjallerup havde Jeppe Lykkegård ikke set sig selv som landmand og tog i stedet en handelsskoleuddannelse. Men planteavlen trak i ham, og han overtager inden for få år sammen med sin bror familiens bedrift. Det var som om en usynlig kraft trak i ham, og han endte med at følge sit hjerte og gå helt og fuldt ind i landbruget.