Lyt til artiklen:

DLG test: Cemos har effekt

00:00
Hastighed: ???x
02:47

Med henblik på at bevise optimeringspotentialet i den dialogbaserede Cemos til traktorer mødte 10 traktorførere fra Tyskland, Frankrig, Polen og Danmark midt i september op til en praktisk test på en stor landbrugsbedrift i Sachsen-Anhalt. Arbejdet blev fulgt af testingeniører fra testcenteret DLG-Testzentrum Technik und Betriebsmittel.

De undersøgte kørehastigheden og brændstofforbruget for alle varianterne. Desuden dokumenterede de, hvordan førerne selv og Cemos til traktorer ændrede maskin-indstillingerne under kørslerne, skriver Claas i en pressemeddelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På markerne blev der udført målekørsler tre dage med harver ved flad og dyb jordbearbejdning på arealer med let og kraftigt leret sandjord (jordtal på henholdsvis 81 og 84 efter det tyske jordklassificeringssystem).

Med to Claas Axion 870 CMATIC traktorer havde landmændene og førerne, der både kom fra landbrugsbedrifter og maskinstationer, i første omgang mulighed for at foretage de relevante indstillinger som frontballast, hjulvægte, dæktryk og motorjustering efter eget skøn og tilpasse dem under arbejdet i marken.

Indstillingerne blev foretaget af alle førere, til de optimale indstillinger i deres øjne var nået. Mange deltagere havde i forvejen informeret sig omhyggeligt om de tekniske optimeringsmuligheder og parameterindstillinger, det var altså professionelle folk der deltog.

Derefter blev alle kørsler gentaget med Cemos aktiveret, hvor førerne bekræftede optimeringsforslagene efter eget skøn eller bad om alternative forslag fra Cemos. Hvis der var behov for det, udskiftede man her også ballastvægte, tilpassede dæktryk eller ændrede motorjustering. Denne proces blev ligeledes gennemført, indtil man havde opnået de bedst mulige indstillinger til markerne og de eksisterende arbejdsbetingelser.

Da testkørslerne var afsluttet, blev de fundne værdier analyseret og evalueret af DLG Testzentrum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultatet:

Cemos kunne ud over effekten fra et dæktryksreguleringsanlæg reducere dieselforbruget med op til 16,8 procent og samtidig øge arealydelsen med op til 16,3 procent, hos 80 procent af førerne.

Skaleret op til 3.000 arbejdstimer ved jordbearbejdning kunne der altså spares op til 25.200 liter diesel og op til 67.000 kg CO2 ved en traktor med et dieselforbrug på 50 liter pr time uden og 41,6 liter pr time med Cemos.

Samtidig kunne arbejdstiden for landmanden eller maskinstationen i denne periode yderligere reduceres med op til 490 timer, altså næsten 50 arbejdsdage.