Hollandske Precision Makers har valgt at indstille udviklingen og salget af førerløse plæneklippere ved udgangen af 2018.

Igennem de seneste år har interessen for førerløse traktorer været stigende, og én af de producenter som har været længest fremme med teknologien, er hollandske Precision Makers. For et par år siden fik man den første Fendt 200-serie til at køre førerløs på Fyn, og senest har man udviklet det førerløs kit til en John Deere 8R-serie i samarbejde med den danske forhandler, Semler Agro.

Desuden har man på verdensplan solgt 150 førerløse kit til plæneklippere der har udført ensformigt arbejde i form af græsslåning på golfbaner ? og flere af dem kører også i Danmark.

- Det er en beslutning som desværre er taget i Holland hos Precision Makers, og derfor kan vi ikke gøre det store ved det.

- Morten Skau Foged, Semler Agro Solutions

Konstant udvikling

- Vi vil fokusere mere på vores egne produkter i Dutch Power Company, som er virksomheden der ejer Precision Makers, fortæller Allard Martinet, direktør i Precision Makers. Foruden X-pert kit, som er software til de førerløse enheder, så stopper man også med at producere Yieldmaster, som er en udbytte-måler til kartoffel- og roe-optagere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Når det kommer til X-pert kit, så bliver det svære og svære at følge med de store traktorproducenters nye teknologier. Eksempelvis har vi allerede ændret softwaren for robot-kittet til John Deere 8R-serien tre gange fordi John Deere bliver ved med at ændre software for komponenter og hvordan de kontrolleres. Det samme gør sig gældende for Fendt, forklarer Allard Martinet.

- Producenterne vil nødvendigvis ikke gøre vores tilstedeværelse mere kompliceret, men de informere ikke altid om alle ændringer, og dermed finder vi først ud af ændringerne, når en kunde oplever, at traktoren måske ikke kan køre førerløst, efter den har fået en software opdatering hos en lokal forhandler.

- Det betyder, at vi ofte skal rejse ud i verden til traktoren, og selv konstatere, hvilke ændringer der er lavet hvor på traktoren, og det tager for mange ressourcer.

Allard Martinet fortæller, at der i Precision Makers er gang i rigtig mange projekter, hvilket tager mange ressourcer, og det er grunden til afviklingen af de førerløse traktorer.

Service fastholdes

Semler Agro er den danske forhandler af Precision Makers, og her spore man en smule skuffelse hos Morten Skau Foged, Semler Agro Solutions, som har været én af drivkrafterne bag det førerløse projekt, hvor man i december viste den førerløse John Deere 8R-traktor på dansk grund

- Det er en beslutning som desværre er taget i Holland hos Precision Makers, og derfor kan vi ikke gøre det store ved det. Vi fortsætter dog salget til 31. december 2018, hvorefter vi fortsat kan levere service og vedligehold af systemerne. Precision Makers fortæller også, at man 10 år frem i tiden fortsat vil servicere de nuværende systemer og sørge for at holde alle enheder kørende, som bliver solgt frem til 31. december 2018.