Sker der en nedlukning af Danish Crowns slagteri i Horsens med baggrund i nylige fund af covid19-smitte hos en ansat slagteriarbejder, så vil det få store konsekvenser for den danske svineproduktion, lyder det fra en af de slagtesvineproducenter, der stadig mærker efterdønningerne af den midlertidige nedlukning af slagteriet i Ringsted.

Hans Henrik Winther Nielsen producerer årligt 12.500 grise fra 8-10 kilo til slagtning på tre gårde syd for Aalborg, og for ham har den covid19-relaterede nedlukning af slagteriet i Ringsted betydet, at han er kommet bagud, men det har ikke været noget, der ikke har kunnet håndteres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Mindre udsættelser som det der, vi oplever i øjeblikket, det kan vi ligesom håndtere på en uges tid til 10 dage, det kan vi ligesom håndtere, men hvis vi får stor nedlukning, der gør, at vi ikke får slagtet grise i lang tid, det kan vi simpelthen ikke håndtere, fortæller Hans Henrik Winther Nielsen til Maskinbladet.

Imens det har været muligt at flytte slagtningerne rundt efter nedlukningen i det relativt lille slagteri i Ringsted, så vil situationen ifølge slagtesvineproducenten være en helt anden, hvis slagtelinjerne i Horsens lukkes ned.

-Jeg er bange for, at hvis der sker en nedlukning i Horsens, at det vil vi simpelthen ikke kunne klare. Vi er nødt til at skulle have grisene væk, siger Hans Henrik Winther Nielsen og hentyder blandt andet til, at konsekvensen for ham umiddelbart vil være, at han kan prøve at se, om det er muligt at leje en stald:

- Men jeg står jo i kø med alle andre om den der stald, der kan bruges, lyder fra den nordjyske landmand.

Myndighederne skal hjælpe

Ifølge Hans Henrik Winther Nielsen kan en midlertidig nedlukning af et mindre slagteri som Sæby eller Ringsted nok håndteres, men på Danish Crown i Horsens slagtes der så mange grise, så en lukning der vil få konsekvenser, der ifølge Hans Henrik Winther Nielsen ikke kan overskues. Derfor mener han, at myndighederne skal arbejde hårdt på at holde produktionen i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Jeg tænker, at myndighederne skal gøre alt for at få slagtningerne ind i et system på en eller anden måde, så må man sørger for, at slagteriarbejderne bliver tjekket, så man kun har nogle kredse, hvor der er tjekket op på tingene, så man ved, hvem der er smittede og hvem der ikke er smittede, så man kan køre nødslagtningsprogrammer på slagterierne, lyder det fra Hans Henrik Winther Nielsen

Puklen efter Ringsted

Selvom slagteriet i Ringsted for længst er genåbnet, og selvom Hans Henrik Winther Nielsens gård er beliggende i den anden ende af landet, så mærker han stadig efterdønningerne af den midlertidige nedlukning.

-Nu kører vi på tredje uge, hvor vi er udskudt, og vi skulle have hentet grise i dag, og vi fik besked om i går, at de var aflyst, og nu får vi så hentet i morgen, fortæller Hans Henrik Winther Nielsen som får grisene ind som syv-kilos grise, og hvis ikke han er klar til at tage imod dem, så flyttes problemet videre i forsyningskæden.

-Den mand jeg får dem fra har ingen stald at putte dem i - de skal væk fra soen. Vi kan ikke stoppe kæden nogen steder, slutter Hans Henrik Winther Nielsen.