Markvejens tilstand kan have stor betydning for regningen for blandt andet gyllekørsel. Når vejene er i orden, spares der en del tid og dermed også penge. Hvis farten kan øges på de små grusveje, kan effektiviteten øges, og det kan ses på regningen for gyllekørsel. 

På en ujævn og hullet markvej er hastigheden måske 10 til 15 kilometer i timen, men hvis den derimod kan øges til 20 eller 30 kilometer i timen, kan transporttiden halveres, og det har betydning for afregningsprisen for gyllekørsel. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kirk-Nielsen klar til kamp

Der er i dag mange muligheder for at investere i en vejhøvl, men noget af det som går igen hos de fleste producenter er den lange ramme og de skråtstillede skær. Men hvem siger at det skal være sådan?

Kirk-Nielsen har taget kampen op mod det traditionelle billede af en vejhøvl. Dermed har de udviklet og produceret vejhøvlen som går under navnet KN Grader. 

- En vejhøvl behøver ikke være fem eller syv meter lang for at lave et godt stykke arbejde, det er bare med til at gøre den uhåndterbar og besværlig, når der skal vendes, forklarer Hans Rabjerg Nielsen, produktudvikler hos Kirk-Nielsen.  

Opbygning af KN Grader

KN Grader er bygget op med et skær forrest, som er med til at løsne materialet op, derefter kommer der en massiv stålstang som fordeler det løse materiale. Efter stålstangen kommer to stykker vinkeljern i forskellige dimensioner som fordeler, men også pakker det løse materiale. Bagerst er der monteret en tromle som er med til at styre dybden og pakke materialet for at forlænge holdbarheden af for eksempel grusvejen.

- Hvis ikke det løse grus trykkes sammen efter det er løsnet og fordelt på overfladen, så er holdbarheden af vejen ikke i top. Hvis man derimod pakker det, er det med til at forlænge levetiden og holdbarheden af grusvejen, mener Hans Rabjerg Nielsen. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle skær og planeringsenheder er placeret vinkelret på redskabet, og dermed bliver materialet ikke flyttet fra side til side, men benyttes der hvor det er. Rammen omkring vejhøvlen er med til at holde på det løse materiale, og dermed bliver det inden for arbejdsbredden og skubbes ikke blot ud til siden.

- Vi skal bruge det materiale, vi har til rådighed, om det er grus eller jord. Dermed hjælper det ikke, at vi skubber det ud til siderne, hvor vi ikke kan bruge det, mener produktudvikleren. 

rich-media-3
På en gammel og slidt grusvej uden for Skjern, klarer KN Grader 2500 jobbet, selv efter en del regn. Foto. Emil Samsø Møller.

Lille og kompakt - men tung

Arbejdsbredden er på 2,5 meter, og længden er cirka det samme, men størrelsen skal man ikke tage fejl af, for når tromlen er fyldt med beton, er vægten på maskinen to ton. 

- Det er ikke nok med en stærk opbygning, der skal også være noget vægt som giver redskabet vægt, når materialet skal løsnes op, men der skal også noget vægt til for at tromlen laver det bedst resultat, beskriver Hans Rabjerg Nielsen.

Der kan med fordel monteres en hydraulisk topstang på traktoren, og dermed kan man flytte mere vægt over på tromlen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom opbygningen er simpel og med blot få justeringsmuligheder, så har den de nødvendige indstillingsmuligheder.

- Der er faktisk kun en ting der kan justeres, og det er tromlen. Der er ikke behov for at stille på mere, men hvis det skal være helt perfekt, så er en hydraulisk topstang nummer et, siger Hans Rabjerg Nielsen. 

Arbejdsbredder fra 1,0 til 3,0 meter

Den afbilledede KN Grader 2500 har en arbejdsbredde på 2,5 meter, som er standardmodellen til landbruget. Landbrugsmodellen kan også fås i arbejdsbredderne fra 2,0 til 3,0 meter. Derudover produceres der også en model til mini traktorer med arbejdsbredder ned til 1,0 meter.

- Med en arbejdsbredde på 2,5 meter er den ideel til de fleste veje, men hvis der for eksempel skal laves stier med stenmel eller andet er de mindre modeller helt perfekte, siger Hans Rabjerg Nielsen.

KN Graderen laves ikke kun til traktorer, den kan nemlig også monteres med beslag til blandt andet gravemaskiner og gummiged. Dermed er det et alsidigt redskab til både at jævne og reparere veje men også planering af pladser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Hans Rabjerg Nielsen, produktudvikler og medejer af Kirk-Nielsen. Foto: Emil Samsø Møller.

- KN Graderen er ikke bare en vejhøvl, den er også fantastisk til blandt andet afretning af jord med mere, og netop derfor er der mulighed for montering af beslag til gravemaskine, understreger Hans Rabjerg Nielsen.

- Det er et alsidigt redskab som kan bruges både i grus, jord, stenmel og mange andre materialer, afslutter Hans Rabjerg Nielsen.

KN Grader forhandles af Skjern Maskinforretning.