Lyt til artiklen:

Fra hestekraft til et moderne skovfirma: Skovbrug ligger i blodet

00:00
Hastighed: ???x
04:57

Det startede tilbage i 1940'erne, da en mand ved navn Torben Banke begyndte at køre med tørv og træstammer. Det foregik om vinteren, hvor landbruget stod stille, men hestene stadig skulle fodres. Derfor fik de lov at arbejde for føden.

- Min oldefar begyndte at arbejde for Torben i slutningen af 50'erne. Sammen med sin bror kørte han med hest og vogn tømmer til savværkerne. Og ikke lang tid efter begyndte min farfar at hjælpe til med skovdriften. Så arbejdet i skoven går lang tid tilbage, fortæller Jens Frederiksen, som i dag ejer og driver Svanninge Skovservice sammen med sin bror, René Frederiksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi befinder os i Svanninge Bjerge i hjertet af det smukke Sydfyn. Herfra har familien udviklet driften fra hestekraft til et moderne skoventreprenørfirma med 15 ansatte og en større maskinpark.

Og det er gået stødt og roligt fremad med udviklingen. Jens Frederiksens far, Peder, overtog i 1986 Svanninge Skovservice, og i 2016 købte hans to sønner sig ind i firmaet.

- Jeg er udlært på Stensgaard Gods som skovarbejder og blev færdig med uddannelsen i 2008. Det har aldrig været en hemmelighed, at det for både min bror og jeg er maskinerne, der trækker, og på det tidspunkt var der ved at komme gang i flismarkedet. Så det endte med, at min far købte en rigtig skovningsmaskine, som jeg begyndte at arbejde med samme år, husker Jens Frederiksen.

rich-media-2
I dag råder Svanninge Skovservice over en moderne maskinpark. Privatfoto.

Besværlige juletræer

På det tidspunkt havde firmaet arbejdet meget med juletræer og pyntegrønt, men med tiden blev markedet lidt for besværligt, og med de to brødre i spidsen gik man mere og mere over til maskinarbejde.

- Jeg var medarbejder nummer otte, da jeg startede, og i dag er vi som nævnt 15 mand plus et par indlejede medarbejdere. Vi har fire skovningsmaskiner og fem udkørselsmaskiner, siger Jens Frederiksen og fremhæver, at det var arbejdet med flis, der for alvor satte skub i firmaet, fordi fjernvarmeværkerne på det tidspunkt var begyndt at fyre med flis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag arbejder brødrene blandt andet for Skovdyrkerne (et medlemsejet fællesskab for skovdyrkere), og HedeDanmark, som jo passer arealer både for godser og private skovejere. Derudover er det især de fynske kommuner, der har bud efter den familieejede virksomhed.

Og med de store selskaber og kommuner som kunder, kommer også kravene til arbejdet.

- I dag fylder miljøhensyn rigtigt meget. Men vores fordel har været, at vi på maskinsiden altid har kørt efter at opfylde Naturstyrelsens krav, som altid har været ret skrappe. Det har vi, fordi vi i perioder arbejder for styrelsen, og så var det faktisk nemmere for os at arbejde efter samme regler hele tiden. Så derfor har der ikke være de store udfordringer med miljøkravene, fortæller Jens Frederiksen.

Skruen strammes

rich-media-4
I starten af firmaets historie foregik skovarbejdet med heste. Privat foto.

Men at firmaet har haft forholdsvist nemt ved at honorere miljøkravene til maskinerne, betyder ikke, at der ikke kommer ekstra arbejde hele tiden.

- I forhold til flisen, så strammer de skruen hele tiden. Vi skal altid kunne dokumentere, hvor flisen kommer fra, og der er mange regler, vi hele tiden skal være opmærksomme på, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men at kravene bliver større og større er ikke noget, der generer den erfarne skovarbejder

- Det giver selvfølgelig noget mere arbejde. Men det gode er jo, at det gælder alle, der arbejder med flis, siger Jens Frederiksen, der har det rigtigt godt med de nye miljøkrav.

- Det er rigtig fint, at vi skal passe på naturen, siger han, men gør samtidigt opmærksom på, at indsatsen ikke altid kommer gratis.

- Nu kommer der snart nogle krav i forhold til CO2-regnskaber på flis. Og det kan vi sagtens lave. Men det, man bare skal huske, er, at hver gang man stiller flere krav, så skal vi bruge mere tid, hvilket betyder dyrere flis. Og de eneste, der er til at betale, det er fjernvarmekunderne.

Miljøet driller

Lige som så mange andre skoventreprenører, så kæmper Svanninge Skovservice med miljøændringerne. De dyre maskiner skal helst køre hele tiden, og det kan være et problem, når det regner så meget som det gør for tiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kæmper lidt med vejret. Vi vil jo meget gerne have frostvejr, fordi det hjælper os med arbejdet, men det er jo minimalt, hvad vi efterhånden har af dagsfrost. Til gengældt er der meget regn, og det giver jo en del udfordringer, fordi vores maskineri er så dyrt, at det helst ikke skal stå stille. Vi skal ud at køre hele tiden.

- Så vi forsøger også at tænke i nye baner med nyt maskineri, så vi bedre kan arbejde i de våde perioder, slutter Jens Frederiksen.