Corona-virussen har skabt en stor krise, blandt andet fordi den spænder ben for den måde, vi samarbejder og kommunikerer på. Den truer vores daglige vidensdeling og dermed også vores indtjeningsmuligheder.

- Men hvis du som landmand eller rådgiver følger denne guide til digitale møder, kan du sagtens opretholde mange af de nødvendige relationer og arbejdsgange. Brug din computer, tablet eller din smartphone, skriver Seges Landbrugsinfo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her kommer et overblik over nogle af de værktøjer, der kan kompensere for fysiske møder:

Videomøder

Microsoft Teams er en kommunikationsplatform for blandt andet videomøder, som er ganske brugervenlig, og som også har den store fordel, at alle - også brugere, som ikke har programmet installeret - kan deltage i møderne via et link, som åbner en internet-browser, hvorfra mødet kan afholdes.

Bemærk at den, som inviterer til mødet, dog skal have licens til Microsoft Teams. På nuværende tidspunkt er der seks måneders gratis prøveperiode.

Skype er også et effektivt redskab til videomøder, og det har eksisteret i mange år, så mange i dit netværk kender det. Her skal alle deltagere have en brugerprofil for at være med. Der findes også lignende mødefunktioner i eksempelvis Facebook, Snapchat, Messenger og Facetime.

Regler for videomøde

Når du og dit netværk er blevet enig om en platform, handler det om at få holdt et godt videomøde. Det gør I ved at huske følgende:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aftal gerne, at alle deltagere tester programmet, inden I begynder, så I ikke skal vente på, at en eller flere deltagere skal finde ud af teknikken først.

Sørg for, at I sidder ved en god internetforbindelse, så lyd og billede går klart igennem. Hvis du arbejder på en wifi-forbindelse, så sid tæt på routeren.

Hold en god mødedisciplin - aftal, at I ikke afbryder hinanden, lytter aktivt og ikke tjekker mails eller udfører andet arbejde under mødet.

Hvis du kan, så sæt dig et sted med rimelig ro. Hvis du ikke kan det, så sluk for din mikrofon, når du ikke taler. Dermed undgår du, at baggrundsstøj - eksempelvis grisegrynt - forstyrrer mødet.

Videomødets fordele

Videomødet er godt, fordi I via hinandens kameraer kan diskutere forskellige emner. Skal stalden, maskinerne eller afgrøderne inspiceres, så før stille og roligt kameraet hen mod det, som I skal have dialog om. Hvis det er dig, som skal vise noget, så gå lokationen igennem, før du connect'er til mødet. Er der for eksempel tilstrækkeligt lys på det, du vil vise? Der er også mulighed for at dele skærm, så alle kan se de dokumenter og ligende, som er relevant for møde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sørg for, at der ikke kommer oplysninger med på optagelserne, som er personfølsomme for andre.

Når mødet er slut, så evaluér og aftal eventuelt næste møde.

Nødvendigt udstyr

Hvis du ofte deltager i videomøde, så investér i et rigtigt headset, hvor der er nogenlunde kvalitet i bøfferne, og hvor mikrofonen sidder tæt på din mund.

Investér eventuelt også i et godt webcam, hvis din pc eller tablet ikke har det. Det giver noget ekstra, at du kan se de andre deltagere, og at de kan se dig.

Ingen af ovenstående elementer behøver at være dyre og kan let købes i en butik med elektronikudstyr eller på nettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sluk eventuelt for video-transmissionen, hvis du oplever dårlig forbindelse.

- Hvis systemerne og forbindelserne driller, findes der megen hjælp at hente online, eksempelvis i chat-grupper og i youtube-videoer om emnet. Hos Seges kan vi dog ikke garantere, at vi kan hjælpe, da vi ikke kan se din computers eller din smartphones indstillinger fra fjern-support, skriver Seges Landbrugsinfo.