FirstFarms har i dag indgået Head of Terms om køb af Hospoda Invest A/S, som ejer det slovakiske selskab JK Gabcikovo. Købsprisen er 185 millioner kroner.

Danske FirstFarms A/S, der opkøber og driver landbrug i Østeuropa, udvider med opkøbet af Hospoda Invest A/S sin slovakiske portefølje med svineproduktion, skriver FirstFarms i en pressemeddelelse.

- Med købet af Hospoda Invest A/S underbygger vi vores ambitiøse vækststrategi om at blive et af Europas mest effektive og bæredygtige landbrug, samt vores strategi om risikospredning både geografisk og i driftsgrene, siger Anders H. Nørgaard, administrerende direktør i FirstFarms.

Bestyrelsesformand i Hospoda Invest A/S, Eskild Hansen, siger:

- Vi har nu været i gang i 15 spændende år i Slovakiet, og opnået nogle ret gode resultater. Men vi må også erkende, at vi samtidig er blevet 15 år ældre. Vi begyndte at se os om efter en potentiel køber, der ville drive JK Gabcikovo videre i samme ånd, som den er hidtil er blevet drevet. Det er derfor med en god fornemmelse i maven, at vi i dag har lavet en aftale med FirstFarms A/S.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ifølge FirstFarms er svineproduktionen fordelt på fire forskellige lokationer - indenfor 5 kilometer. Der er 2.300 søer med en årlig produktion af 75.000 grise, hvoraf 40-45.000 sælges som smågrise og 30-35.000 som slagtesvin. Produktionsanlæggene er af høj kvalitet, og produktionsresultaterne har i en årrække været meget tilfredsstillende.

Produktionsgrundlaget for planteproduktionen er 1.500 hektar agerjord af høj kvalitet. Sædskiftet er varieret, primært bestående af korn, raps og majs.

Positiv udvikling

- Vi forventer, at der vil være betydelige synergieffekter i forhold til FirstFarms' svineproduktion i Ungarn og Tjekkiet og vores eksisterende planteproduktion i Slovakiet. Landbrugsproduktionen i Østeuropa er i en rigtig god udvikling. Prisen på jord er stigende, og efterspørgslen på svinekød er stor, siger Anders H. Nørgaard.

Købsprisen er 185 millioner kroner for 100 procent af aktiekapitalen i Hospoda Invest A/S.

Der vil blive iværksat en due diligenceproces, før aftalen bliver endelig.

Købet af Hospoda Invest A/S forventes i 2019 at have en positiv påvirkning på FirstFarms A/S' regnskab.

Med købet ejer FirstFarms en "jordbank" på over 8.500 hektar ejet jord samt over 11.000 hektar lejekontrakter - samlet 19.500 hektar landbrugsjord i drift.

- Alt ejet jord er bogført til anskaffelsespriser og ikke dagspriser. Vi har derfor væsentlige værdier, som ikke er medtaget i vores bogførte egenkapital, siger Anders H. Nørgaard.