Kraftig vækstnedgang i EU ? fødevareklyngens eksport holder niveauet fra 2017, skriver L&F i deres økonomisk analyse.

Den europæiske vækst ser ud til at have toppet. BNP i euroområdet steg kun 0,2 procent i 3. kvartal. Samtidig er de fremadrettede indikatorer faldet markant siden årsskiftet. PMIindekset har været aftagende for alle de store EU-lande siden slutningen af 2017. I Italien er PMI-indekset kommet under 50, hvilket signalerer nulvækst. I Tyskland er PMI-indekset faldet fra 63,3 ved udgangen af 2017 til 51,6 i oktober 2018. Forbrugertilliden er også aftaget, skriver L&F.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opbremsningen sker især i industrien, som ellers lå højest ved afslutningen af 2017. Her er PMI-indekset for hele euroområdet faldet kraftigere end i de øvrige sektorer.

Mangel på arbejdskraft

De svækkede vækstudsigter for euroområdet kan i nogen grad tilskrives styrkelse af euroen, tiltagende mangel på arbejdskraft i nogle områder og øget usikkerhed om italiensk finanspolitik og konsekvenserne af Brexit. Derudover har handelsrestriktionerne mellem USA og Kina medført et mindre fald i den kinesiske vækst, hvilket ligeledes kan bidrage til at svække vækstudsigterne for euroområdet. Det er dog værd at bemærke, at vækstudsigterne for Kina og USA ikke er forringet i samme grad, som de er for euroområdet, konkluderer analysen.

Selv om de fremadrettede indikatorer er faldet, så er der fortsat udsigt til vækst i euroområdet. I IMF's seneste prognose forventes en vækst på 2,2 procent i år, hvorefter væksten forventes at aftage til 1,9 procent i 2019. Det er sandsynligvis for optimistisk, i lyset af de nuværende signaler om lavkonjunktur, og yderligere nedjusteringer må forventes i de kommende prognoser.

Eksport til EU

Fødevareklyngens eksport til EU og euroområdet er vokset med hhv. 0,3 procent og 0,1 procent i årets første otte måneder i forhold til samme periode året før.

Den aftagende vækst i euroområdet må alt andet lige forventes at medføre lavere vækst i fødevareklyngens eksport hertil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En simpel lineær regression mellem euroområdets økonomiske udvikling og fødevareklyngens eksport indikerer at:

Hvis IMF's prognose for euroområdet er korrekt, så vil fødevareklyngens eksport til euroområdet alt andet lige vokse med 2,1 procent i 2019. Til sammenligning har den gennemsnitlige årlige vækst i fødevareklyngens eksport til euroområdet ligget på 2,2 procent i perioden 20112017. Hvis væksten i euroområdet derimod kun bliver på 1,0 procent, så må det alt andet lige forventes, at eksporten kun vokser omkring 1,1 procent i 2019, skriver L&F i deres økonomiske analyse.

Alt andet lige betragtninger bygger på, at kun én variabel ændrer sig, hvilket er en betydelig forenkling af fødevareklyngens eksport. I den virkelig verden er eksporten også påvirket af en lang række andre faktorer. Dette kan være politiske tiltag, sygdomsudbrud, vejrforhold og andre forhold, som kan påvirke udbuddet og dermed også eksporten.