Ved at sortere sten fra kartofler med luft spares både stenstrengelægger og sorter-mandskab på optageren.

Hos Forumlund Minkfarm mellem Varde og Esbjerg i det sydvestjyske har man som den første bedrift i Danmark investeret i Grimme AirSep-teknologien, som er et indbygget sorteringsanlæg til sten på optageren, hvor en luftstrøm sørger for at bære kartoflerne videre i systemet, og lede stenene væk.

- Vi har meget stenholdigt jord, og vi ville meget gerne undgå at stenstrengelægge jorden, da vi mener det bryder med stik for god planteavl i reduceret systemer, fortæller Morten Krupa, driftsleder for de 470 hektar markbrug hos Forumlund Minkfarm.

Derfor investeret man i en Grimme Evo 290 kartoffeloptager med det helt nye AirSep-teknologi.

Ingen sten på fabrikken

- Ikke nok med at vi sparer bedploven og stenstrengelæggeren, vi sparer også mandskabet på optageren, og vi leverer faktisk så godt som ingen sten til melfabrikken, fortæller Morten Krupa.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Da Maskinbladet lagde vejen forbi kartoffelholdet hos Forumlund Minkfarm havde man leveret 8.000 tønder kartofler til fabrikken i Toftlund.

- Ud af den samlet levering indholdte ét af læssene fem procent sten, mens to læs indholdte to procent, og to læs indholdte en procent, mens der i de øvrige læs overhovedet ikke var forekomst af sten, fortæller Morten Krupa, mens han vender optageren rundt på forageret.

Ved vending på forageret tømmer Morten Krupa stenkassen på optageren, hvor der er plads til en kubikmeter.

- Ved nogle træk er det i hver ende, at jeg tømmer, mens jeg andre gange kan køre et par omgange. Men forekomsten af sten variere virkelig meget på vores jord.

I december har Maskinbladet tema omkring roe- og kartoffelhåndtering, og her kan du blive endnu mere klog på det nye AirSep-teknologi fra Grimme, hvor vi også kan vise en film af optageren i aktion.