Investeringen sker gennem Industrialiseringsfonden for U-landene IFUs landbrugsfond. Her afviser investeringsdirektør Anders Nellemose, at det kan skade danske kødvirksomheders milliardeksport til Kina, at danske skattekroner går til opbygning af lokal produktion af grise i Kina, skriver Borsen.dk

- I forvejen producerer kineserne selv næsten al det svinekød, der spises i Kina, og markedet er så gigantisk, at der fortsat vil være mulighed for at eksportere højkvalitetsprodukter fra eksempelvis Danmark til Kina, siger Anders Nellemose.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger, at formålet med den statslige investering dels er at få et afkast, dels at sikre ordrer til danske leverandører af staldinventar, gyllehåndtering, ventilation og så videre.

- Den samlede investering i svinefarmen er på mere end 900 millioner kroner og der vil blive placeret ordrer i Danmark for et betragteligt beløb. Leverandører fra andre lande vil også være med, men en lang række kerneleverancer vil komme fra danske selskaber, understreger IFU-direktøren.

Farmen får i første omgang en produktion på 180.000 slagtegrise og udvides senere til det dobbelte.

Farmen, der ligger i Heilongjiang i det nordøstlige Kina, er designet af Danish Farm Design, som formentlig også får en mindre ejerandel af farmen via den ene af de to kinesiske investorer. Der er dels en privat, dels en statslig kinesisk investor.

Danish farm Design skal også stille med ledelsen af farmen, der allerede sidst i august får de første grise sat ind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Denne investering er et godt eksempel på, at IFUs Danish Agribusiness Fund med sine investeringer kan medvirke til at bane vejen for eksport af danske produkter, teknologi og knowhow, siger Anders Nellemose, der er IFUs medlem af bestyrelsen i selskabet i Heilongjiang.