Enhedslisten mener, at samråd om nitrat i drikkevand endegyldigt vil slå fast, at det er nødvendigt med efterafgrøder

Socialdemokratiet har indkaldt miljø og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd for at få afklaret konsekvenserne af et svar fra EU-Kommissionen til MEP Jørn Dohrmann (DF), der sætter tvivl om korrektheden af de danske indberetninger af nitrat i grundvandet.

Den tidligere ansatte i Miljøministeriet, Claus Hansen, rejste for et par år siden i Maskinbaldet usikkerhed om de metoder, GEUS anvender til at måle og oplyse nitratforureningen i grundvandet, og EU-Kommissionen har nu øjensynligt bekræftet mistanken om, at noget er helt galt.

Men det afviser Enhedslistens miljøordfører Maria Reumert Gjerding. Hun siger til Maskinbladet, at der ikke er noget, som tyder på, at Danmark har opgivet forkerte tal:

- Den formulering, der anvendes i brevet til Jørn Dohrmann, er forkert, men det overordnede billede i grundvandsrapporten har EU-Kommissionen fået at se, siger hun.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Eneste logiske måde

Hun mener i øvrigt, at det, Landbrugspakkens afsnit om efterafgrøder handler om, er, at man ikke må forringe grundvandets kvalitet:

- Men det er det, der sker, med Landbrugspakken. GEUS har målt nitrat i grundvandet på den eneste logiske måde at bruge pengene på. At man går efter de områder, hvor man ved, at der kan være problemer. Alt andet er spild af skatteborgernes penge. Vi leder efter et billede af, hvor der kan være problemer, så vi bliver nødt til at sætte ind. Der skal vi gå efter problemområderne. Det er så banalt, at GEUS metoder er fuldstændig korrekte. Men selvfølgelig skal vi forklare til dem, der skal bruge tallene, hvordan de er anvendt. Uanset hvad, står Landbrugspakken til at øge nitratforureningen af grundvandet, hvis ikke der kompenseres. Det er det, vi gør med efterafgrøderne, siger Maria Reumert Gjerding, der kalder Bæredygtigt Landbrugs argumenter for noget gevaldigt sludder. Det forventer hun det kommende samråd en gang for alle slår fast.

Korrekt grundlag

Venstres miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, synes, at det er fint, at ministeren får lejlighed til at redegøre for, hvordan det hænger sammen:

- Så tager vi den derfra. Jeg ser frem til, at ministeren får det bragt på plads. Det er vigtigt, at beslutninger træffes ud fra det korrekte og præcise grundlag. Der har været en debat over længere tid, og nu kan ministeren så forklare tingenes rette sammenhæng, siger Erling Bonnesen til Maskinbladet.