Storsækkene i fabriks- og lagerhallerne hos Vilomix ligner alle hinanden, som de står fyldte og tunge, men det er ikke lige meget, om en af sækkene ender i Brønderslev eller Gråsten.

Indholdet af vitamin- og mineralblandinger er nemlig vidt forskelligt fra modtager til modtager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har ingen standardvare. Hver landmand har sin egen recept på vores blandinger, og han får måske tre-fire forskellige mineralblandinger til sine forskellige grupper af dyr, som passer til netop de forudsætninger, der er på hans bedrift, siger produktchef Troels Olesen fra Vilomix.

Han fortæller, at der ligger mellem 3.000 og 4.000 opskrifter på mineralblandinger i Vilomix-systemet. 70 procent af produktionen går til svine-bedrifter, 20 procent til kvæg, mens de sidste ti procent er til andre dyr.

Salgschef Niels Erik Olesen fortæller, at ikke mindst de aktuelle priser på det foder, som en mælke- og svineproducent bruger i sin bedrift, er afgørende for, hvordan Vilomix-blandingen er sat sammen.

- 80 procent af omkostningerne hos en svineproducent består af foder, så det giver god mening at undersøge, hvordan man bedst udnytter de penge. Det kan være afgørende for, at man får de sidste 50 gram på tilvæksten, eller den sidste årsso, at foderet er, som det skal være, siger Niels Erik Olesen.

Tune foderet

Det er ikke alene en kompliceret formel at mikse de rette mineraler og vitaminer, det er også en formel, som afhænger af de aktuelle foderpriser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når prisen på sojaskrå stiger fra 150 til 300 kroner, så bliver det mere attraktivt at bruge kunstige aminosyrer i en mineralblanding. Det der før var en simpel mineralblanding, er nu blevet et avanceret redskab, siger Niels Erik Olesen.

Han tilføjer, at det uanset om prisen på korn er 80 eller 200 kroner.

- For 20 år siden spillede mineral- og vitaminblandinger en mindre vigtig rolle. Nu er det her blevet en vej til at tune sit foder, og vi er meget opmærksomme på, at vi skal kunne gøre en forskel med vores produkter, siger salgschefen.

En svineproducent bruger typisk tre procent Vilomix-produkt i sit foder, men i en big-bag med 1.200 kg er der enorm forskel på, hvilke mængder ingredienser, der indgår. En ingrediens som kridt kan fylde knap halvdelen af sækken, mens et B1-vitamin blot skal tilsættes et drys på måske 85 gram.

Men mange små drys bliver til store mængder, og det er en fordel for indkøberne, der handler vitaminer ude i verden, fortæller produktchef Troels Olesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På verdensplan er Vilomix en af de tre største indkøbere af vitaminer, og der er ikke én producent af A- eller E-vitamin, der ikke er klar over, hvem vi er. Det betyder noget for den pris, vi køber ind til, at vi at en vitamin-leverandør bare kan aflevere én container til én fabrik i stedet for at levere mindre mængder til 15 forskellige anlæg, sådan som nogle af vores konkurrenter har behov for, siger Troels Olesen.

Effektiv fabrik

Han siger, at mens der eksempelvis i Frankrig er mange virksomheder, der fremstiller mineral- og vitamin-blandinger, er det danske marked blevet konsolideret, så der i realiteten kun er tre producenter tilbage: Vestjyllands Andel sidder med ti procent, og Vitfoss og Vilomix deler resten af kagen.

- Vi har en meget effektiv fabrik, som om natten kan køres af to mand. Omkostningerne på disse produkter er meget lave i Danmark, men konkurrencen er også benhård, og derfor vil ingen udenlandske producenter ind på det danske marked. Men den danske svineproducent får de bedst og billigste varer, siger Troels Olesen.