Hvor store landbrugsarealer bliver oversvømmet, når kommunerne reducerer vedligeholdelsen af en række vandløb? Det har været et af de hedeste spørgsmål i debatten om vandplanerne.

Det er kommunerne, som skal stå for opgaven, men endnu har kommunerne ikke fået værktøjerne til at løse opgaven. Men nu sker der noget, skriver altinget.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Naturstyrelsen oplyser kontorchef Henrik Kundby, at styrelsen snart er klar med en vejledning til beregningerne af konsekvenserne af den ændrede vandløbsvedligeholdelse.

Henrik Kundby forklarer, at vejledningen skal bruges til at beregne konsekvenserne af den ændrede vandløbsvedligeholdelse for hver enkelt vandløbsstrækning, som er med i vandplanerne. På baggrund af beregningerne skal der tages en beslutning om, hvorvidt der skal gennemføres en indsats i den påtænkte form.

Kommuner mangler værktøjer

Flemming Lehbert Sørensen, formand for KTC's Faggruppe for Natur- og Overfladevand, pointerer, at kommunerne stadig mangler værktøjerne til at kunne løse indsatsen.

Et af de manglende værktøjer er den vejledning i konsekvensvurderinger, som Naturstyrelsen venter at sende i høring snart. 

Flemming Lehbert Sørensen forudser allerede nu, at modellen vil give problemer, fordi landmænd og kommuner i nogle tilfælde vil være uenige om, hvorvidt oversvømmelser skyldes regn eller ændret vedligeholdelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er et kildent spørgsmål, og der er ingen tvivl om, at konsekvensvurdering af ændret vandløbsvedligeholdelse er rigtig svært, siger han til altinget.dk.