Glubende appetit, mere halm i ballerne og lynhurtig aflæsning er nogle af de tilbagemeldinger, Herborg Smede- og Maskinforretning har fået fra kunder, som har prøvekørt den nye John Deere 990 rundballepresser. Presseren producerer rundballer med en bredde på 121 centimeter og en diameter på mellem 80 og 185 centimeter.

For at øge opsamlingen er presseren udstyret med en skårrulle, som forkomprimerer materialet i skåret, før det samles op af den nye pickup med fem rækker pickupfjedre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye presser leveres i tre varianter. Enten uden snitter, med 13 knive eller med 25 knive. Med 25 knive er den teoretiske snitlængde 40 millimeter, og med 13 knive er snitlængden 80 millimeter. På begge modeller til- og frakobles knivene fra førerkabinen, og i versionen med 25 knive er der også mulighed for at arbejde med enten 12 eller 13 knive.

Sammenbygget rotor og snegl

Uanset om presseren er med knive eller ej, så ledes materialet ind i presseren af en valse, der på midten er stjerneformet og med kraftige sneglevindinger i siderne. For at få et jævnt materialeflow ind i maskinen er valsen placeret meget tæt på pickuppen.

I ballekammeret startes ballen op af tre valser og presses færdig af to endeløse bælter. Hvert bælte er 573 millimeter bredt, og derfor er der kun en lille sprække imellem bælterne og ude langs siderne på presseren. Det minimerer risikoen for, at fine plantedele som kløverblade tabes på jorden.

Ny type baglåge

For at minimere tiden, det tager at få ballen ud af ballekammeret, har John Deere gjort to ting. For det først er baglågen erstattet af en lettere løsning, og for det andet trækkes siderne i presseren 50 millimeter bort fra ballen, i det øjeblik den afsættes. Sammen med, at de tre valser aktivt ruller ballen ud af ballekammeret, er det lykkedes for John Deere at spare ti sekunder, hver gang en balle sættes af. Det lyder ikke af meget, men over en arbejdsdag bliver det til mange minutter ekstra, hvor der kan presses, frem for at vente på at ballen falder ud af presseren.

Tager bare fra

En af de kunder, som har haft presseren på prøve, er Kibæk Maskinstation, og her er Klemen Pedersen, som kørte med presseren, ovenud tilfreds med presserens kapacitet. Gennem årene har han kørt med en lang række John Deere rundballepressere og fik sidste år en nye John Deere 864 presser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg lavede cirka 700 baller med John Deere 990, og jeg er imponeret over presserens kapacitet. Den æder bare alt, og på trods af at hastigheden ofte var på den gode side af 20 kilometer i timen, lykkedes det ikke at stoppe indføringen på presseren. I skåret matcher den sagtens en bigballepresser, og presningsgraden er væsentlig større end på andre rundballepressere, forklarer Klemen Pedersen og fortsætter:

- Normalt lægger vi godt to omgange net på rundballerne, men med 990 var det nødvendigt med en ekstra omgang, for at undgå at ballerne eksploderede, når de kom ud af presseren. Umiddelbart vurderet vil jeg sige, at 990 har en kapacitet, der er 40 - 50 procent større end den John Deere 864, jeg normalt kører med. Kapaciteten ligger først og fremmest i indtaget og i presningsgraden. Ballerne er godt nok hurtigt ude af presseren, men den sparede tid stjæles til at lægge en ekstra omgang net på ballerne.

To størrelser

Ud over 990-modellen leveres den nye John Deere presser også i en variant med modelbetegnelsen 960. Specifikationerne på de to modeller er stort set ens, og den største forskel er, at model 960 maksimalt kan lave baller med en diameter på 160 centimeter.

John Deere anbefaler traktorer med minimum 100 hestekræfter til presseren, men ifølge Klemen Pedersen, er der brug for hen ved 200 hestekræfter, hvis potentialet i presseren skal udnyttes fuldt ud.